{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oslabio rejting BiH zbog prepirki oko autonomije RS

F
7.10.2010. u 10:52
0
59
Oslabio rejting BiH zbog prepirki oko autonomije RS
0
Oslabio rejting BiH zbog prepirki oko autonomije RS
U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvata rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet, dodjeljuje Bosni i Hercegovini i dalje rejting DB6a (trend je padajući).
Tim rejtingom BiH je svrstana u zemlje s vrlo visokim rizikom poslovanja, javlja bonitetna kuća BonLine iz Zagreba, partnersko društvo Dun & Bradstreeta.

Što se regije tiče, Slovenija ostaje na prvom mjestu sa rejtingom DB2c, a slijede je Italija s rejtingom DB3a, Hrvatska DB3d, Mađarska DB4a, Albanija DB4a, Makedonija DB4b i Srbija s rejtingom DB4d.

Rejting se promijenio samo Vijetnamu sa DB4d, na DB5a, a u svim ostalim zemljama rejting je ostao isti.

D&B je, kako se navodi, BiH promijenio trend rejtinga iz “stabilnog” u “padajući” zbog visokog političkog rizika u zemlji, jer i dalje "vladaju političke prepirke oko autonomije Republike Srpske nakon izbora".

D&B smatra da su se u posljednjih nekoliko mjeseci odnosi između predstavnika Republike Srpske i Federacije BIH zaoštrili i da političke tenzije negativno utječu na investicijsku klimu u državi.

Zbog smanjene industrijske proizvodnje i slabe domaće potražnje, D&B je revidirao prognozu rasta BDP-a te tako ona iznosi nula posto za ovu godinu i 2,4 posto za iduću godinu.

Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svijetu i postoji već 170 godina. Njene ocjene omogućavaju brzo i efikasno smanjenje kreditnih rizika, a dostupne su svima u cijelom svijetu, putem Interneta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: