{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i dalje zemlja s vrlo visokim rizikom poslovanja

F
19.8.2010. u 12:10
0
2
BiH i dalje zemlja s vrlo visokim rizikom poslovanja
0
BiH i dalje zemlja s vrlo visokim rizikom poslovanja
U izdanju Dun & Bradstreetove mjesečne publikacije International Risk and Payment Review za tekući mjesec, najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodjeljuje Bosni i Hercegovini i dalje rejting DB6a, što je svrstava u zemlje s vrlo visokim rizikom poslovanja.
Rejting se promijenio u samo četiri države, a to su Kuba (s DB6b na DB6c), Mađarska (s DB3d na DB4a), Španija (s DB3b na DB3c) te Uganda (s DB4d na DB5a).

U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede je Hrvatska (DB3d), Mađarska i Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b) i Srbija (DB4d).

U publikaciji “World Bank’s Doing Business 2010. report” koja analizira koliko je lako obavljati posao u određenoj zemlji, a koju izdaje Svjetska banka, BiH je na 116. mjestu od 183, što je svrstava na samo dno balkanskih zemalja.

BiH stoji relativno dobro u smislu odobravanja kredita, izvoza te sklapanja poslova.

Također je zabilježen značajan napredak kod plaćanja poreza, a tek 116. mjesto na ljestvici zauzima zbog toga što je potrebno u prosjeku potrošiti čak 422 sata godišnje u administrativnim i poreznim obvezama za razliku od prosjeka razvijenih zemalja koji iznosi 194 sata.

Najsvježiji statistički podaci pokazuju da se nastavlja ekonomski oporavak nakon pada uzrokovanog krizom.

Zbog pozitivnih pokazatelja D&B je revidirao procjene rasta BDP-a te tako predviđa rast od 2,0 posto u ovoj te tri posto u 2011. godini, saopćeno je iz bonitetne kuće BonLine d.o.o. iz Zagreba koja je partnersko društvo Dun & Bradstreeta i zastupa interese društva D&B u Hrvatskoj i BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: