biznis
0

Orlu 3,7 miliona KM kredita

SRNA
Orao
Orao
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić najavio je da će u četvrtak, 14. jula, na velikom kreditnom odboru Investiciono-razvojne banke RS Vazduhoplovnom zavodu (VZ) "Orao" iz Bijeljine biti odobren kredit od 3,7 miliona KM za realizaciju poslovnih planova.

"Riječ je o jednoj fabrici galvanizacije koji će VZ "Orao" učiniti još konkurentnijim na tržištu", rekao je Džombić novinarima u Bijeljini prilikom današnje posjete ovoj firmi.

Prema njegovim riječima, predstavnici "Orla" upoznati su da je Vlada na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da Fond PIO RS prihvati konverziju potraživanja u akcije i da poveže staž radnicima, što je bio jedan od problema ovog preduzeća. 
 
Direktor "Orla" Milan Prica izjavio je da ovaj zavod bez novih ulaganja neće biti u stanju da prati korak i trend na Zapadu, jer se vazduhoplovna industrija brzo razvija. 

"Kredit IRB RS upotrijebićemo za izgradnju jedne hale za reparacije, odnosno galvanizacije, za koju mi sada tražimo usluge od drugih. Ovim bismo dobili zaokružen proces proizvodnje. Sa novom opremom biće poboljšan kvalitet izrade dijelova u našoj proizvodnji. Nama je to vrlo značajno, jer su ovi krediti podsticajni", rekao je Prica. 

Govoreći o posjeti Prehrambenoj industriji "Sava Semberija", Džombić je naveo da postoje problemi sa megamarketima, odnosno trgovinskim lancima koji uslovljavaju ovu domaću firmu i otežavaju joj plasman proizvoda. 

Džombić je ukazao i da postoji problem plasmana "Savinih" proizvoda na tržište Srbije, jer nekada kamioni stoje na granici duže, a roba ne smije da dugo da stoji. 
"Razgovaraćemo sa Vladom Srbije i sastaćemo se sa predstavnicima megamarketa da vidimo na koji načim možemo više da promovišemo domaću proizvodnju", najavio je Džombić. 

Vladina delegacija posjetila je juče i preduzeće "Rakić komerc" koja se bavi proizvodnjom konzumnih jaja.