Rafinerija nafte Bosanski Brod
0

Za novo postrojenje 75 miliona eura

SRNA
U Rafineriji nafte Bosanski Brod do kraja juna trebalo bi da bude završeno novo postrojenje za proizvodnju benzina u skladu sa evropskim standardima, za što je investirano 75 miliona eura, najavio je direktor Optima grupe Jurij Nikolajevič Belov.

On je rekao je da u postrojenju neće biti zapošljavanja novih ljudi, već će doći do preraspodijele postojećih radnika Rafinerije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević, koji je zajedno sa ministrom finansija Zoranom Tegeltijom posjetio brodsku Rafineriju, rekao novinarima da menadžment ove kompanije ima punu podršku resornog ministarstva u pogledu planova investiranja koje su im danas prezentovali.

Kovačević je istakao da će se pomoć resornog ministarstva ogledati u rješavanju svih administrativnih barijera koje su prepreka rafineriji u realizaciji njihovih razvojnih projekata.

"Riječ je o preprekama dvojnog oporezivanja, kamate na kamatu u dobijanju investicionih kredita i to je sada problem na nivou BiH", rekao je Kovačević, napominjući da je Vlada otklonila barijere koje su bile na nivou RS.

On je najavio da će uskoro posjetiti i Rafineriju ulja Modriča. 

Tegeltija je ocijenio da će širenje kapaciteta naftne industrije RS unutar Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu donijeti koristi stanovištu kroz zaposlenost, poreze i doprinose, kao i značajne uštede kada je riječ o uvozu naftnih derivata iz drugih zemalja. 
 On je rekao novinarima da Srpska, pogotovo, Bosanski Brod imaju ogromne koristi od rada Rafinerije posebno zaposleni radnici što je od velikog značaja za razvoj RS.

Ministri su istakli da su ovom posjetom željeli da iskažu podršku radu Rafinerije nafte Bosanski Brod, jednoj od najkvalitetnijih i najuspješnijih privatizovanih kompanija u RS, kao i Rafinerije ulja Modriča.