EBRD
0

Optimizam u pogledu dugoročnog razvoja BiH

FENA
Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Peter Sanfey izjavio je danas u Banjoj Luci da je ta finansijska institucija i dalje optimistična u pogledu dugoročnog razvoja BiH, iako još mnogi tranzicioni ciljevi nisu ispunjeni.
  • Ubijeđeni smo da će zemlja ostvariti napredak ka krajnjem cilju i članstvu u EU, kazao je Sanfey nakon što je prezentiran godišnji izvještaj za 2008. u kojem je navedeno da naša zemlja u 2009. očekuje privredni rast od 1,5 posto, uprkos sve većem utjecaju svjetske ekonomske krize na region.

Naglasio je da su uvjeti neophodni za ostvarenje srednjoročnog i dugoročnog rasta kreiranje konkurentnog tržišta, diferzifikacija strukture izvoza i obrazovna politika.

Predstavnik EBRD-a je kazao i da će 2009. biti teška za privredu BiH, jer će privatna preduzeća teško ostvariti pozitivno poslovanje, pogotovo izvozno orijentirana, tako da će izostati privredni rast iz prethodnih godina.

  • Ali uprkos svemu, privredni rast će biti pozitivan a nadamo se da će u 2010. biti i veći, rekao je Sanfey.

Na prezentaciji je govorio i direktor Banjalučke berze Milan Božić, koji kaže da ne očekuje daljnji pad akcija na berzi, već postepenu stabilizaciju tržišta i oporavak onog trenutka kada budu objavljeni finansijski rezultati za 2008.