biznis
0

Oporavak azijskih tržišta povećao cijene nafte

FENA
Cijene nafte porasle su u utorak dok su se brojne azijske berze oporavljale od sedmicu dana dugog pada, a stratezi su ukazali na snažnije zahtjeve za benzinom i pad zaliha benzina.

"Zahtjevi za benzinom sada su mnogo snažniji nego što smo očekivali početkom ove godine. To bi trebalo dodatno povisiti cijene", izjavio je Tetsu Emori, vodeći robni strateg u Mitsui Bussan Futures u Tokiju, javio je AP.

Cijena aprilske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za 28 centi na 60,35 dolara po barelu na elektronskom trgovanju u kasnim popodnevnim satima u Singapuru. Cijena ugovora pala je za 2,5 posto u ponedjeljak kako bi se skrasila na 60,07 dolara po barelu, na najnižem nivou zaključne cijene od 21. februara.

Cijena aprilske isporuke Brent sirove nafte porasla je za 31 cent na 60,85 dolara po barelu na ICE tržištu u Londonu.

Nestabilnost finansijskih tržišta odrazila se na cijene nafte, djelimično i zbog izvjesnih briga da bi se globalni ekonomski rast mogao usporiti.

Dok su se azijska tržišta, međutim, oporavila u utorak, trgovci su također ponudili više cijene za isporuke nafte.

Globalni zahtjevi za naftom ostali su snažni, izjavio je Victor Shum iz Putrvin & Gertz u Singapuru, u jeku prognoza snažne sezonske potražnje za benzinom uoči predstojećeg vrhunca ljetne vozačke sezone na Sjevernoj hemisferi.

Američka vlada izvjestila je prošle sedmice da su njene zalihe benzina i ostalih destilata, koji uključuju lož ulje i dizel gorivo, pale za veću količnu nego što su analitičari predvidjeli. U međuvremenu, potražnja za tim proizvodima tokom protekle četiri sedmice porasla je za 7,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Rast tenzija između Irana i Sjedinjenih Država također je pomogao rastu cijena nafte. Washington insistira na oštrijim sankcijama UN-a prema Teheranu zbog njegovog nepovinovanja zahtjevima da prekine program obogaćivanja urana.

U ostalim kategorijama na Nymexu, cijene lož ulja porasle su za 0,54 centa na 1,7302 dolara po galonu dok su cijene prirodnog gasa porasle za 4,1 centi na 7,295 dolara po 1.000 kubnih stopa.