biznis
0

Održana prva poslovna konferencija Alžira i BiH

FENA
U glavnom gradu Alžira danas je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH održana prva poslovna konferencija Bosne i Hercegovine i Alžira.

Na konferenciji su uzeli učešća predstavnici 40 poduzeća iz BiH i 60 alžirskih kompanija, čelnici Vanjskotrgovinske komore BiH i FIPA, te njihove kolege iz Privredne komore Alžira i Alžirske agencije za investicije, saopćeno je iz Kabineta ministra vanjskih poslova BiH.

Prisutnima su se uime BiH u plenarnom dijelu konferencije obratili zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović, ambasador BiH u Parizu Almir Šahović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović i zamjenica direktora FIPA-e Jasna Krivošić-Prpić.

Uime alžirskih gospodarstvenika govorili su direktor Direkcije za ekonomsku suradnju u MVP-u Alžira ambasador Boubecker Ougab i potpredsjednik Privredne komore Alžira Brahim Bendjaber.

Prigodom konferencije održana je i svečanost parafiranja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Alžira, koji su parafirali zamjenik ministra Kasumović i generalni direktor za poreska pitanja u Ministarstvu finansija Alžira.

To je prvi sporazum ove vrste što ga je Alžir potpisao sa jednom od zemalja zapadnog Balkana.

Na konferenciji, koja je kod alžirskih nadležnih institucija ocijenjena kao veoma važan korak u intenziviranju privrednih odnosa dvije zemlje, ostvaren je veliki broj direktnih kontakata bh. i alžirskih kompanija.

Alžirski mediji su sa velikim zanimanjem propratili ovaj skup.