{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana prezentacija projekta Posao i poduzetništvo u Mostaru

F
25.3.2010. u 11:55
0
0
Održana prezentacija projekta Posao i poduzetništvo u Mostaru
0
Održana prezentacija projekta Posao i poduzetništvo u Mostaru
U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar danas su u Hotelu "Ero" u Mostaru prezentirani rezultati projekta Posao i poduzetništvo u Mostaru: "Uloga saradnje obrazovanog sistema i poslovnog sektora u kreiranju radnih mjesta".
Po riječima predsjednika LiNK-a Mostar Tomislava Majića, osnovni cilj projekta je poboljšati položaj mladih u procesu zapošljavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu njihovim učešćem u profesionalnim obukama, kreiranjem mikropreduzeća te istraživanjem tržišta rada, odnosno ponude i potražnje radne snage.

Projekt je zamišljen kao pomoć mladima do 35. godine, koji se već dugo vremena nalaze na Zavodu za zapošljavanje.

"Čak 60 posto polaznika obuke već je dobilo posao", kazao je Majić.

Pritom je istaknuo kako je 179 osoba prošlo obuku, od čega 115 strukovnu obuku, a 64 osobe za pokretanje vlastitog biznisa.

Polaznici koji su završili deficitarna zanimanja, mogli su se prekvalificirati, uz ostalo, za pomoćnog kuhara, konobara, rukovoditelja građevinskih mašina za pretovar i transport te zidara.

Pomoćnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta za razvoj Zdravko Čerović kazao je kako je jedan od osnovnih ciljeva tog ministarstva poticaj poduzetništva mladih osoba te da će i u budućnosti podržavati ovakve projekte koji mladima daju šansu da se zaposle i pokrenu vlastiti biznis.

"Mi smatramo da pokretanje privrede treba da ide kroz sektor malog i srednjeg poduzetništva", kazao je Čerović, dodavši kako mladim ljudima treba omogućiti i dati finansijsku potporu da bi mogli pokrenuti svoj samostalni biznis, čime se povećava i broj zaposlenih osoba.

Tokom današnje prezentacije upozoreno je na značaj saradnje obrazovnog sistema i poslovnog sektora u kreiranju radnih mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: