{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan Treći sajam zadrugarstva RS-a

S
14.7.2012. u 20:09
0
7
Održan Treći sajam zadrugarstva RS-a
0
Održan Treći sajam zadrugarstva RS-a
U krugu Poljoprivredne zadruge Agrojapra u Donjim Agićima kod Novog Grada danas je održan Treći sajam zadrugarstva Republike Srpske, koji je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Kovačević.
On je dodao da, iako Ministarstvo u okviru materijalnih mjera ima sredstva namijenjena za kapitalne investicije i realizaciju poslovnih planova, za sada je mali broj zahtjeva iz zadruga.

Na sajamu su svoje proizvode, između ostalih, izložile zadruge "Agrouna" iz Donjeg Vodičeva, "Agrojapra" iz Donjih Agića, "VIP Krajina" iz Laktaša, "Ribnik" iz Ribnika, te "Skugrićanka" i "Tarevci" iz Modriče, Društvo pčelara iz Novog Grada, Udruženje žena "Teodora" iz Prijedora.

Kovačević je danas sa direktorom Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" Milovanom Antonićem otvorio zadružnu pekaru "Vodenica".

Direktor ove zadruge rekao je da je bilo logično da nakon izgradnje vodence za integralno brašno bude izgrađena i pekara i dodao da namjeravaju proširiti proizvodnju i da će i ove godine biti podržani od resornog ministarstva.

Za rekonstrukciju objekta i nabaku opreme, kao i dva kombija za prevoz proizvoda, prošle i ove godine uloženo je 120.000 KM , od čega je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo 49.000 KM.

Svaki dan 1.700 komada raznih vrsta hljeba i peciva distribuiše se u 15 prodavnica u Novom Gradu i isto toliko u Prijedoru.

U sklopu Sajma zadrugarstva, prije zvaničnog otvaranja, održan je okrugli sto o temi "Efekti seoskog turizma u razvoju poljoprivrede i uloga zadruga ".

Profesor banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Drago Todić, koji je bio jedan od uvodničara, rekao je da danas milijardu međunarodnih turista godišnje turizmu donosi zaradu od 700 milijardi dolara, od čega je 10 odsto prihod od ruralnog turizma.

"Novogradska opština ima problem starosne strukture seoskog stanovništva sa prosjekom od 43 godine. Smatram da je razvoj ruralnog turizma jedan od načina revitalizacije tih područja", rekao je Todić i dodao da Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" treba da bude nosilac razvoja te grane zajedno sa opštinom Novi Grad.

Profesorka banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Vesna Mrdalj govorila je o povezanosti poljoprivrede i seoskog turizma, jer hrana ulazi u turističku ponudu a turizam je direktni potrošač poljoprivrednih proizvoda.

Direktor "Agrojapre" Milovan Antonić rekao je da ova zadruga vodi i koordiniše aktivnsoti seoskog turizma i dodao da je tokom prošle i ove godine zadrugu posjetilo 800 učenika osnovnih škola i oko 300 studenata Poljoprivrednog i Prirodno- matematičkog fakulteta.

Predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga rekao je da o važnosti zadrugarstva govori i činjenica da su Ujednjene nacije 2012. godinu proglasile godinom zadruga pod sloganom "Zadružno preduzetništvo gradi bolji svijet".

Sajam zadrugarstva Republike Srpske održan je u organizaciji Poljoprivredene zadruge "Agrojapra", Zadružnog saveza RS-a i opštine Novi Grad, a pokrovitelj je Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: