Intervju s Emirom Gušom
460

Nazire li se kraj čekanju? Odjel radiologije u ASA Bolnici na putu da bude dostupniji svim građanima BiH

Emir Gušo je specijalista radiologije u ASA Bolnici i otkrio nam je kako ovaj odjel funkcioniše (Foto: I. L./Klix.ba)
Emir Gušo je specijalista radiologije u ASA Bolnici i otkrio nam je kako ovaj odjel funkcioniše (Foto: I. L./Klix.ba)
Radiologija je jedan od najvažnijih dijelova svake medicinske ustanove. Bez nje, mnoge bolesti bi ostale neotkrivene, a pacijenti lišeni pravovremene i precizne dijagnoze. Otvorenje ASA Bolnice donijelo je i najnapredniji radiološki odjel u BiH, koji je na putu da bude dostupniji svim građanima. Saznali smo više o tome.

Nedostatak kvalitetnog odjela radiologije dugo je bio izazov za zdravstveni sistem u BiH. U ispravnost i modernost tehnologije koje se koriste u zdravstvenim ustanovama nećemo ulaziti, međutim, poznato je da su se pacijenti suočavali sa dugim čekanjima na mnoge dijagnostičke usluge, čak i obični rendgen.

Otvorenjem ASA Bolnice, stigao je i novi radiološki odjel, koji bi mogao značajno poboljšati situaciju, a naročito tako što najavljuje saradnju sa zavodima zdravstva na kantonalnom nivou. Više o tome govorio je dr.med. Emir Gušo, specijalista i voditelj odjela radiologije prve privatne opće bolnice u BiH.

Dr.med. Emir Gušo ponio je svoje višegodišnje iskustvo u ASA Bolnicu, gdje pacijentima planira pružiti kvalitetnu skrb (Foto: I. L./Klix.ba)
Dr.med. Emir Gušo ponio je svoje višegodišnje iskustvo u ASA Bolnicu, gdje pacijentima planira pružiti kvalitetnu skrb (Foto: I. L./Klix.ba)

Dr.med. Emir Gušo član je Evropskog i nacionalnog Udruženja radiologa, kao i Evropskog Udruženja za hibridni imaging. Iskustvo je sticao u klinikama u Barceloni i Kuwaitu, dok je specijalizaciju iz radiodijagnostike završio 2017. godine na Univerzitetskom Kliničkom Centru Sarajevo.

Posljednjih godina, dr.med. Gušo je bio profesionalno angažovan na složenim radnim zadacima kao specijalista radiološke dijagnostike u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", a sa posebnim doprinosom u oblastima radiologije urgentnih stanja, neuroradiologije, muskuloskeletne i pedijatrijske radiologije.

Između ostalog, sa tamošnjim kolegama uveo je nevaskularne interventne procedure u svakodnevnu praksu unutar te ustanove.

Sve to, ali i brojna druga iskustva koja su dio njegove biografije, čine dr.med. Gušu idealnim sagovornikom, koji nam je otkrio više o samom odjelu radiologije u ASA Bolnici, stepenu unapređenja koji nas tamo čeka, ali i o važnosti ove grane medicine te od čega ljudi najviše oboljevaju u BiH.

ASA Bolnica nedavno je počela s radom. Šta donosi njen odjel radiologije, koliko će biti pristupačan građanima i koje su prednosti privatne bolnice u ovom kontekstu?

Otvaranje odjela radiologije i interventne radiologije u okviru u ASA Bolnice donosi nekoliko značajnih prednosti i mogućnosti prije svega za pacijente, ali i samu bolnicu. Ono što odmah na početku moram naglasiti je to da odjel radiologije u ASA Bolnici radi na uspostavljanju saradnje sa zdravstvenim zavodima u BiH, kako bi ovakve vrste usluga bile dostupnije svim građanima i pacijentima. U toku su pregovori s ciljem da odjel radiologije bude svima dostupan za liječenje te "rastereti" javne ustanove. Sa nekim od kantonalnih fondova saradnja je već realizirana i ubrzo ćemo te informacije podijeliti i sa našim građanima.

S vlastitim odjelom radiologije, ASA Bolnica nastojati će pružiti bržu dijagnostiku pacijentima. To podrazumijeva kraće vrijeme čekanja na radiološke pretrage i brže postavljanje dijagnoza, što je ključno za promptan početak liječenja. Bolnica će raditi na boljoj kontroli kvalitete radioloških usluga - osiguranju kvalitete načinjene slike, pravilnoj kalibraciji opreme i praćenju protokola za smanjenje izloženosti zračenju.

Kraće vrijeme čekanja na radiološke pretrage i brže postavljanje dijagnoza, ključno je za promptan početak liječenja (Foto: I. L./Klix.ba)
Kraće vrijeme čekanja na radiološke pretrage i brže postavljanje dijagnoza, ključno je za promptan početak liječenja (Foto: I. L./Klix.ba)

Privatne medicinske ustanove, poput ASA Bolnice, često se ističu pružanjem personalizirane usluge pacijentima. Prilagođeni su termini pregleda, individualizirani protokoli liječenja i veća pažnja je usmjerena potrebama pacijenata. Među prednostima je i veća fleksibilnost. Tu su komfornije prostorije za naše pacijente te veća dostupnost profesionalnog medicinskog osoblja. Ono što je posebno važno istaći su ulaganje u najnoviju medicinsku opremu i tehnologiju, nabavku i upotrebu najnovije generacije CT i MRI uređaja ili digitalnih rendgenskih aparata, što omogućuje tačnije dijagnostičke rezultate.

Ukratko, odjel radiologije u ASA Bolnici omogućava bržu, personaliziranu i kvalitetnu radiološku uslugu, koja bi trebala biti dostupna svim građanima i pacijentima. Ističe se kroz posjedovanje napredne tehnologije, sa fokusom na pacijenta i to će zasigurno biti najprepoznatljivija karakteristika ASA bolnice.

Spomenuli ste sjajnu opremu i tehnologiju s kojima radite. Recite nam više o njoj. Kakve nas inovacije očekuju?

Sa napretkom i razvojem nauke i tehnologija omogućeno nam je da se nivo zaštite od bolesti podigne na značajno veći nivo. Odjeljenje radiologije i interventne radiologije ASA bolnice je opremljeno najsavremenijom tehnologijom te izuzetno naprednim aparatima za generisanje i dobijanje slikovnih podataka, pružajući našim kolegama kliničarima ključne informacije za postavljanje tačnih medicinskih dijagnoza i omogućavajući im bolje planiranje samog liječenja.

Od ključnog značaja će biti savremeni uređaji odjela, a među njima naročito izdvajam Canon Vantage Galan 3T, napredni MRI sistem koji donosi niz prednosti u poređenju sa tradicionalnim MRI sistemima te Aquilion SP Prime, savremeni 160-slojni CT uređaj koji, uz visoku rezoluciju i kvalitet slike, omogućava brzo skeniranje pacijenata.

MRI sistem Canon Vantage Galan 3T je jedan od uređaja koji se posebno izdvajaju na odjelu radiologije (Foto: I. L./Klix.ba)
MRI sistem Canon Vantage Galan 3T je jedan od uređaja koji se posebno izdvajaju na odjelu radiologije (Foto: I. L./Klix.ba)

Oba uređaja pružaju iznimno visoku rezoluciju i kvalitet slike, pružajući jasniji uvid u anatomiju i patologiju pacijenta i tako olakšavaju dijagnozu i planiranje liječenja. Napredne tehnologije poput paralelnog skeniranja i brze sekvence omogućuju brže skeniranje, što rezultira smanjenjem nelagode kod pacijenata i kraćim vremenom pregleda.

Otvoreni dizajn Canon Vantage Galan 3T uređaja, pogodan je za one koji imaju poteškoća sa pomjeranjem tijela ili osjećaju klaustrofobiju, a osim anatomskih slika, može pružiti i funkcionalne informacije o mozgu, kičmenoj moždini i drugim organima. Istovremeno Aquilion SP je svojom brzinom i efikasnošću naročito značajan za hitne intervencije i pacijente s poteškoćama u saradnji. Ovaj CT sistem opremljen je tehnologijom doziranja zračenja koja omogućava minimiziranje doze zračenja koju pacijenti primaju tokom CT pregleda, čime se smanjuje rizik od izloženosti zračenju.

On također sadrži automatizirane funkcije poput automatskog pozicioniranja pacijenata, doziranja kontrastnog sredstva i označavanja skeniranih regija, što olakšava postupak skeniranja i smanjuje potrebu za ručnim intervencijama.

Objasnite našim čitateljima zašto je zapravo radiologija jedan od najvažnijih odjela u nekoj bolnici

Radiologija je jedan od najvažnijih odjela u svakoj bolnici zbog ključne uloge u ranoj detekciji i dijagnosticiranju bolesti, praćenju napretka liječenja i osiguravanju kvalitetne zdravstvene njege za pacijenta. Radiološke metode omogućuju liječnicima uvid u unutarnje strukture tijela pacijenta te mogu otkriti bolesti u ranim fazama kada su simptomi još uvijek blagi ili nisu prisutni, a to često rezultuje boljim ishodom za pacijenta.

Ovaj tip pregleda naročito je važan za praćenje napretka liječenja bolesti, osobito u hroničnim i malignim oboljenjima. Redovni radiološki pregledi omogućuju ljekarima praćenje veličine tumora, procjenu odgovora na terapiju i prilagodbu plana liječenja prema potrebi.

Jako je važna saradnja radiologije sa drugim odjelima bolnice, jedan od njih je i ortopedija (Foto: I. L./Klix.ba)
Jako je važna saradnja radiologije sa drugim odjelima bolnice, jedan od njih je i ortopedija (Foto: I. L./Klix.ba)

Osim dijagnosticiranja, radiologija omogućava i razne terapijske postupke kroz intervencijsku radiologiju. To uključuje minimalno invazivne postupke poput biopsija, drenaža apscesa i embolizacije krvnih žila.

Ovaj odjel također je od vitalne važnosti kao podrška drugim segmentima bolnice, poput urgentnog centra, ortopedije i hirurgije, s kojima je korelacija neizbježna. Jako nam je važna saradnja sa drugim odjelima pa tako sa ortopedijom i voditeljom ovog odjela u ASA Bolnici dr. Aleksandrom Vujadinovićem imamo svakodnevnu saradnju. Također, u maju s radom kreće i odjeljenje pedijatrije, tako da ćemo nuditi i usluge dječije radiologije.

Precizne radiološke informacije ključne su za planiranje gotovo svih hirurških zahvata, hitno zbrinjavanje i terapiju. Sve to zajedno čini radiologiju jednim od najvažnijih odjela bolnice.

Šta smatrate da je najvažnije da bi jedan odjel radiologije funkcionisao i da li to ASA Bolnica ima?

Da bi odjel radiologije u jednoj bolnici učinkovito funkcionisao, presudno je nekoliko elemenata. Odjel treba biti opremljen najnovijom opremom i tehnologijama koje omogućavaju precizne dijagnostičke rezultate. Mora posjedovati kvalitetan tim radiologa, sastavljen od stručnjaka s adekvatnim obrazovanjem i iskustvom. Također, oni trebaju imati pristup obrazovanju i sprovoditi kontinuiranu edukaciju kako bi pratili najnovije tehnike i tehnologije.

"Odjel radiologije u ASA Bolnici posjeduje sve ključne elemente kako bi vrhunski funkcionisao" (Foto: I. L./Klix.ba)

Tu je i definisanje jasnih protokola za dijagnostiku i interpretaciju radioloških slika, koje pomaže u standardizaciji postupaka i osigurava dosljednu kvalitetu zdravstvene njege. Istovremeno, implementacija informatičkih sistema za upravljanje slikovnim podacima (PACS) i elektroničkog zdravstvenog zapisa olakšava pristup i dijeljenje radioloških informacija unutar bolnice, ali i sa drugim zdravstvenim ustanovama unutar sistem.

Dakle, ovo su vitalni elementi uspješnog rada i razvoja jednog radiološkog odjela. ASA Bolnica posjeduje sve navedene ključne elemente stoga nema sumnje da će upravo odjel radiologije i inteventne radiologije uspješno funkcionisati te dati jedan poseban i prepoznatljiv štih ovoj privatnoj ustanovi.

Kao neko ko iza sebe ima iskustva i u javnim zdravstvenim ustanovama, recite nam koje su to bolesti na samom popisu oboljevanja u BiH?

U Bosni i Hercegovini, kao i u većini zemalja, postoje različite bolesti koje su prisutne i koje mogu imati značajan utjecaj na javno zdravlje, a mnoge od njih otkriva upravo radiologija. Neke od najčešćih bolesti na popisu oboljenja u BiH uključuju:

  • bolesti srca i krvnih žila (kardiovaskularne bolesti), stanja poput srčanih udara, moždanog udara, hipertenzije (visokog krvnog tlaka) i ateroskleroze. One su često su među vodećim uzrocima smrti u BiH.

  • maligna oboljenja i različite vrste raka, kao što su rak pluća, rak dojke, rak debelog crijeva i rak prostate. One predstavljaju značajan javnozdravstveni izazov u BiH.

  • bolesti respiratornog sistema, uključujući hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB), astmu te upale pluća. One mogu biti česte i ozbiljne, pogotovo među osjetljivim populacijskim skupinama poput starijih osoba i djece.

  • šećerna bolest, odnosno dijabetes melitus, posebno tip 2. On postaje sve veći javnozdravstveni problem u BiH. Povezan je sa lošim životnim i prehrambenim navikama, smanjenom fizičkom aktivnošću i pretilošću.

Nešto na što često zaboravljamo su i mentalni poremećaji, uključujući depresiju, anksioznost i bipolarni poremećaj.

Radiologija igra ključnu ulogu u identifikaciji brojnih bolesti (Foto: I. L./Klix.ba)
Radiologija igra ključnu ulogu u identifikaciji brojnih bolesti (Foto: I. L./Klix.ba)

Sve nabrojane bolesti su također važan aspekt javnog zdravlja u BiH, sa često ozbiljnim posljedicama za pojedince i društvo. Infektivne bolesti poput gripe, tuberkuloze, hepatitisa, HIV/AIDS-a i novih infektivnih bolesti poput COVID-19 također ostvaruju značajan utjecaj na zdravlje populacije i zahtijevaju sistemske javnozdravstvene mjere za kontrolu i prevenciju.

Ovo su samo neke od bolesti koje su prisutne u BiH i koje zahtijevaju kontinuirane napore u prevenciji, dijagnostici i liječenju kako bi se poboljšalo javno zdravlje bh. populacije te smanjila incidenca i prevalenca ovih bolesti, a značajan udio u tome ima i radiologija.

Za magnetnu rezonancu tvrde da je "zlatni standard". Koliko je ona dostupna građanima dolaskom ASA Bolnice?

Svaka radiološka metoda ima određenu senzitivnost za neku vrstu tkiva ili organa, odnosno za neku vrstu patološkog procesa u organizmu. Rendgen najviše koristimo za snimanje pluća i kostiju. Ultrazvuk je brza i jednostavna metoda kojom najčešće pregledamo unutrašnje organe, štitnu žlijezdu, dojku i mehka tkiva. Sa CT-om smo u mogućnosti da pregledamo gotovo sve dijelove tijela uključujući i krvne sudove, ali mehka tkiva poput mišića, tetiva i ligamenata nemaju adekvatan prikaz.

Magnentna rezonanca predstavlja zlatni standard radiologije i u svijetu je sve veći broj pregleda s njom (Foto: I. L./Klix.ba)
Magnentna rezonanca predstavlja zlatni standard radiologije i u svijetu je sve veći broj pregleda s njom (Foto: I. L./Klix.ba)

Magnetna rezonanca je dijagnostička metoda koja nam za veliki broj pregleda daje najpreciznije podatke. Prije svega da napomenemo da se ona koristi u pregledu organa abdomena, zdjelice, dojke, nervnog sistema, srca i koštano-mišićnog sistema. S obzirom na bezbjednost pregleda magnetnom rezonancom, sposobnost da se njom uoče veoma male promjene i da se pomoću nje i pri najmanjim dimenzijama može prilično pouzdano reći da li su one maligne ili benigne prirode - ova metoda predstavlja zlatni standard u velikom broju slučajeva.

Ovo je i razlog sve većeg broja pregleda koji se u svijetu i kod nas indikuju za ovaj uređaj. Svakako da će ova usluga sada biti dostupnija građanima BiH, a naročito usljed uspostave saradnji sa zdravstvenim zavodima.

Obzirom na visoke stope zračenja, čega se mnogi plaše, objasnite nam koliko su bezbjedni pregledi na radiologiji?

Radiološke metode koje koriste X-zračenje su rendgen, mamograf i kompijuterizirana tomograf (CT). Doze zračenja koje prime pacijenti na rendgenu veoma su male i bezbjedne, dok na CT moramo voditi računa o dozi zračenja kojoj izlažemo pacijenta, što zavisi od dijela tijela koji se pregleda, samog protokola pregleda i vrste aparata kojim raspolažemo. Svaki pacijent na kraju pregleda dobija podatak o dozi zračenja koju je primio.

Doc.dr.sc. Aleksandar Vujadinović, voditelj odjela ortopedije u ASA Bolnici i dr.med. Gušo imaju svakodnevnu saradnju (Foto: I. L./Klix.ba)
Doc.dr.sc. Aleksandar Vujadinović, voditelj odjela ortopedije u ASA Bolnici i dr.med. Gušo imaju svakodnevnu saradnju (Foto: I. L./Klix.ba)

Danas smo, zahvaljujući savremenim multislajsnim CT uređajima, u mogućnosti da radimo niskodozne preglede, koji pružaju radiologu sve neophodne informacije, a pacijenta izlažu minimalnom riziku. Ipak, za pregled na CT uređaju mora postojati jasna indikacija kojom se mora opravdati čak i minimalna doza zračenja koju pacijent primi.

Magnetna rezonanca i ultrazvuk su pregledi koji nisu zasnovani na jonizujućem zračenju pa se pri tim pregledima pacijenti ne sreću sa tom vrstom rizika.

Koje su vaše vizije za budućnost ovog odjela u ASA Bolnici?

Kako kroz implementaciju naprednih tehnologija, tako kroz redovitu edukaciju osoblja te promicanje saradnje sa različitim odjelima naše ustanove, odjel radiologije u ASA Bolnica truditi će se još više poboljšati dijagnostiku, liječenje i kvalitet usluga koji pružamo pacijentima. Stavljanje pacijenata u središte skrbi kroz poboljšane komunikacijske kanale, pristupačniju njegu i personalizirani pristup može poboljšati ukupno iskustvo pacijenata.

Nadalje, važno je kontinuirano praćenje rezultata i povratnih informacija kako bi se osiguralo da se implementirane promjene pozitivno odražavaju na kvalitetu njege i zadovoljstvo pacijenata. U ASA Bolnici jako nam je važno i biti ćemo posvećeni iznalaženju načina i razvijanju naše saradnje sa drugim zdravstvenim ustanovama, kako u našoj državi tako i u regionu.

Približavanje i dostupnost usluga koje nudi odjel za radiologiju i interventnu radiologiju ASA bolnice za dobrobit svih građana bit će od posebnog prioriteta u viziji razvoja našeg odjela. A, ono što želim istaći je i to da ASA Bolnica, kao privatna ustanova, nije konkurencija, već oslonac koji želimo pružiti zdravstvenom sistemu u BiH, ali i na neki način rasteretiti ustanove koje pripadaju javnom sektoru.

Zakazivanje pregleda, kao i sve potrebne informacije o odjelu radiologije, pronađite na stranici asabolnica.ba/radiologija-i-interventna-radiologija.