biznis
575

Odgovor na Trumpove zabrane: Starbucks će zaposliti 10.000 izbjeglica

Klix.ba
Starbucks je objavio kako će zaposliti 10.000 izbjeglica u sljedećih pet godina kao odgovor na odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da na neodređeno vrijeme zabrani ulazak u zemlju ljudima iz sedam muslimanskih zemalja, među kojima je i Sirija.

Izvršni direktor popularnog brenda kafe Howard Schultz kazao je u pismu zaposlenicima da će izbjeglice biti zaposlene u prodavnicama širom svijeta te da će uložiti napore da u SAD-u zaposle imigrante koji su "služili sa SAD-ovim trupama kao tumači i pomoćno osoblje".

Schultz, koji je podržavao Hillary Clinton tokom predsjedničke utrke, kazao je kako će Starbucks pomoći uzgajivačima kafe u Meksiku, osigurat će zadravstveno osiguranje radnicima ukoliko se ukine zakon o zdravstvu i podržati vraćanje Obaminog imigracionog programa koji omogućava mladim imigrantima koji su došli u zemlju kao djeca da apliciraju za radnu dozvolu.

Ovaj potez oslikava kompleksnu situaciju s kojom se biznismeni suočavaju otkako je Trumpov tim preuzeo administrativne poslove.