biznis
0

Odgađa se podizanje optužnice protiv EFT-a

Sarajevo-x.com
I pored naznaka da su tužioci spremni podići optužnicu za mito protiv predsjednika EFT-a Vuka Hamovića, političke igre u Velikoj Britaniji odugovlače cijelu stvar, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva.

Postoje indicije da su tužioci britanskog Odjela za teški privredni kriminal (SFO) predložili podizanje optužnice protiv srbijanskog biznismena Vuka Hamovića zbog davanja mita srbijanskim zvaničnicima, ali su, čini se, naišli na političke prepreke, piše Gardian.

Da bi se podigla optužnica, potrebna je dozvola glavne tužiteljice Velike Britanije Lady Scotland, no ona tu odluku odlaže već pet mjeseci. Potvrdu ove informacije Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva dobio je iz povjerljivih izvora. Energy Financing Team (EFT) kaže da se istraga vodi protiv Hamovića, koji je također i britanski državljanin, ali ne i protiv kompanije čiji je on osnivač i predsjednik. Optužbe se temelje na rezultatima revizije poslovanja Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS) iz 2003. godine u kojoj se navodi da je EFT od EPRS-a otkupljivao viškove električne energije po cijenama nižim od proizvodnih. Prema navodima revizije, koju EFT osporava, rukovodstvo EPRS-a se sumnjiči za moguću prevaru, te se predlaže pokretanje istrage.

Tokom istrage koju su proveli tužioci Specijalnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju pri Tužilaštvu BiH, otkrivene su i druge nepravilnosti. Tužioci su otkrili da je 1999. godine Hamović preko kompanije GML, na čijem čelu je bio, otplatio dug Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) samo nekoliko sedmica prije uplate koju je na račun crnogorske kompanije trebala izvršiti EPRS. EPCG je taj novac mogla iskoristiti da i sama plati dug. Umjesto toga, dug je otkupio GML po 30 posto nižoj cijeni, izjavio je za CIN glasnogovornik EFT-a 2006. godine. EPCG je potom platio GML-u novcem koji je dobio od EPRS.

Američka vlada je EPRS-u dodijelila donaciju vrijednu 12 miliona dolara kako bi platila dug EPCG-u. GML je zaradio 4 miliona putem transakcija, koje su u stvari bile kratkoročne pozajmice.

Glasnogovornik EFT-a kaže da je ta transakcija ustvari pomogla EPCG jer je kako kaže omogućila "likvidnost" čitavog sistema. Istražitelji navode da dvije elektroprivrede nisu imale razloga za trgovinu dugovima, što je okarakterisano kao "očigledan pokušaj pronevjere" sredstava u korist GML-a.

Tužioci su također otkrili da je EPRS u periodu između 2000. i 2003. godine sklapao štetne ugovore sa EFT-om i nekoliko drugih kompanija.

Tužilaštvo BiH obratilo se 2004. godine britanskim istražiteljima sa zahtjevom da izuzmu dokumentaciju iz ureda EFT-a u Londonu. Nakon dvogodišnje pravne bitke kojom je EFT pokušao blokirati slanje dokumentacije u BiH, ona je stigla 2007. godine. Ubrzo nakon toga Tužilaštvo BiH obustavlja predmet.

EFT je tada izjavio da je slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza, no tužilac se ne slaže sa tim.

Jonathan Ratel, tužilac koji je vodio ovaj slučaj kaže da je predmet obustavljen jer tužilaštvo u to vrijeme nije imalo dovoljno resursa kako bi ga okončalo. "To je stvarni razlog. Specijalni odjel je imao kronični manjak sredstava. Nedostajali su mu iskusni tužioci. Nismo imali novca da angažujemo sudskog vještaka za računovodstvo da provede istragu u ovom predmetu. Nije se radilo o manjku dokaza", kaže Ratel koji je danas tužilac u Iraku.

Ratel kaže da se predmet može obnoviti u BiH ako SFO predoči nove dokaze o malverzacijama. No, on kaže da Specijalni odjel i dalje pati od istih boljki i da je potrebno obezbijediti 400 posto više sredstava kako bi se na pravi način istražili složeni slučajevi.

"Puno se razgovara o korupciji među visokim funkcionerima u BiH. Ako je međunarodna zajednica ozbiljna u borbi protiv korupcije, onda bi trebali obezbijediti sredstva sa kojima bi se ovaj problem počeo rješavati", kaže on.
EFT negira postojanje problema.

"Nakon vise od četiri godine, istraga britanske Kancelarije za ozbiljne prevare (SFO) o poslovanju EFT Grupacije zvanično je zatvorena bez pokretanja krivičnog postupa. EFT ističe da se narednih nedelja očekuje i zvanično zatvaranje istrage protiv predsednika ove kompanije, Vuka Hamovića", navodi se u saopštenju EFT-a. EFT kaže da su primili dopis od SFO-a u kojim se skida odgovornost sa kompanije. Glasnogovornik SFO David Jones nije porekao izjavu EFT-a da su dobili dopis SFO-a. On kaže da je cijela stvar prebačena u ruke Glavnog tužioca i da ne želi više komentarisati.

Ovo nije jedini slučaj da tužilaštvo nije podiglo optužnicu u slučajevima korupcije prilikom sklapanja poslova sa stranim zemljama.

Lord Goldsmith, prethodni glavni tužilac Velike Britanije, zaustavio je istragu koja je sumnjičila BAE Systems, giganta britanske vazduhoplovne industrije, za formiranje posebnih tajnih fondova za saudijske prinčeve.

Velika Britanija se tako našla na udaru Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD) zbog neispunjavanja svojih obaveza koje ima kao zemlja potpisnica povelje o borbi protiv korupcije.

"Ured glavnog tužioca se ponovo miješa u slučaj korupcije u koji su uključene strane zemlje. Vlada ne odstupa od stava da je stara antikorupciona legislativa Velike Britanije sasvim odgovarajuća za procesuiranje korupcije," kaže Susan Hawley, Corner House, predstavnica organizacije za borbu protiv korupcije. Odbijanje da se podigne optužnica nazvala je "neuobičajenim".

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo