Nove mjere
0

Od sutra oštrija pravila za iznošenje i unošenje novca u Evropsku uniju

G. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova pravila Evropske unije koja se odnose na unošenje i iznošenje novca iz EU stupaju na snagu sutra, 3. juna. Ova pravila će poboljšati EU sistem kontrole gotovine koji ulazi i izlazi iz EU, naveli su iz Evropske komisije.

Kao dio napora EU-a u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritorij EU-a već su dužni popuniti obrazac kad nose 10.000 eura ili više u toj valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, ili u drugim sredstvima plaćanja, poput čekova.

Međutim, od 3. juna uvest će se brojne promjene koje će dodatno pooštriti pravila i dodatno otežati premještanje velikih količina neotkrivenog novca.

Prvo, proširit će se definicija "gotovine" prema novim pravilima, koja će sada obuhvaćati zlatnike i određene druge zlatne predmete.

Drugo, carinici će moći djelovati i kod iznosa nižih od 10.000 eura kada postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom djelatnošću.

Carinici također mogu zatražiti podnošenje izjave kada otkriju da se novac u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje putem pošte, teretnim saobraćajem ili kurirom.

Evropska komisija rekla je da će nova pravila također osigurati da nadležna tijela i nacionalna finansijska obavještajna jedinica u svakoj zemlji EU imaju informacije potrebne za praćenje i rješavanje kretanja gotovine koja bi se mogla koristiti za finansiranje ilegalnih aktivnosti.