Srbijanska ministrica
21

Od danas jeftiniji roaming u regionu, osim u Crnoj Gori i BiH

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će biti snižene od devet do 35 posto, u skladu da drugom fazom primjene regionalnog sporazuma o romingu.

Izjavila je to državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, i dodala da će cijene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Matić je podsjetila da je primjena Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primjena druge faze koja predviđa nove niže troškove.

Crna Gora i BiH su u decembru 2019. donijele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cijene uvedene 1. jula.

“Ne može se reći da krše sporazum jer su primjenile prvu fazu. Međutim, ove dvije zemlje su tražile dodatno vrijeme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primijenile drugu fazu”, rekla je Matić, prenosi portal CDM.me.

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cijena roaminga u nekoliko faza.

Od 1. januara 2020. godine se mijenja način obračuna troškova roaminga tako da će svi korisnici plaćati roaming po principu koji podrazumijeva zbir domaće cijene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) i roming naknadu.

Od 1. jula sljedeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cijena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Planirano je od 1. jula 2021. potpuno ukidanje naknada za roaming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge roaminga pod istim uslovima koji se primjenjuju u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o roamingu potpisali su u aprilu 2019., na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo).