{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 25. aprila pošiljke iz inozemstva vrijednosti do 300 KM neće biti podložne dažbinama

Klix.ba
18.4.2018. u 13:48
42
74
Od 25. aprila pošiljke iz inozemstva vrijednosti do 300 KM neće biti podložne dažbinama
42
Od 25. aprila pošiljke iz inozemstva vrijednosti do 300 KM neće biti podložne dažbinama
Foto: K. S./Klix.ba
U srijedu, 25. aprila, na snagu stupa odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inozemstva, koji će biti podignut na 300 konvertibilnih maraka.
U posljednjem Službenom listu Bosne i Hercegovine izdatom 17. aprila objavljena je Odluka o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, a kojom je određeno povećanje cjenovnog praga za oslobađanje dažbina za pošiljke.

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini. Roba zanemarive vrijednosti do sada je bila ona čija je cijena najviše 50 KM, dok je novom odlukom ona podignuta na 300 KM.

Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ne odobrava se za alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode te duhan i duhanske proizvode.

S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukilko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

Također, novom odlukom podignut je prag oslobađanja od plaćanja robe koju osoba nosi sa sobom u Bosnu i Hercegovinu.

Naime, od plaćanja uvoznih dažbina oslobođen je lični prtljag putnika te roba nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika koju putnici unose sa sobom iz druge države. Ipak, vrijednosna granica robe nekomercijalnog karaktera je do sada bila samo 200 KM. Ona se novom odlukom pomjera na prag od 600 KM po putniku i danu ulaska u BiH.

Odluke iz Slubženog lista BiH stupit će na snagu osam dana nakon izdavanja, odnosno 25. aprila 2018. godine.

Odluka je donesena na osnovu člana 208. Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: