UNSA i Bit Alijansa
469

Od 2019. na UNSA nova edukacija IT stručnjaka u skladu s tržištem rada

FENA
(Foto: H. M./Klix.ba)
Učenici srednjih škola bi od sljedeće akademske godine trebali imati mogućnost upisa na dvogodišnje studijske programe iz oblasti informacionih tehnologija na fakultetima u Kantonu Sarajevo sa planom i programom potpuno prilagođenim potrebama tržišta rada.

Poznata je činjenica o velikom deficitu kvalitetnog IT kadra i potrebi da se tom izazovu pristupi sistemski s obizrom na veliki potencijal koji može biti oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja BiH.

Elektrotehnički fakultet i Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu su tokom prethodnih nekoliko mjeseci radili na elaboratima koji bi trebali biti odobreni od strane Senata Univerziteta u Sarajevu krajem februara tekuće godine. Programi su osmišljni tako da, kroz dvogodišnju formalnu edukaciju, kreiraju kadrove koji odgovaraju potrebama IT kompanija.

“Nakon sklapanja partnerstva sa 12 fakulteta u BiH, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju sa Univerzitetom u Sarajevu kao najvaćim i najstarijim univerzitetom u BiH i nadamo se uspješnim rezultatima i upisu prvih studenata dvogodišnjeg studija. U narednom periodu, očekujemo da fakulteti u Tuzlanskom Kantonu, Hercegovačko-neretvanskom Kantonu i Republici Srpskoj imaju jednaku mogućnost pokretanje ove vrste studijskih programa kako bi IT kompanije iz tih područja u što skorijem roku zadovoljili svoje potrebe za IT kadrom.”, naveli su iz Bit Alijanse.

Kada govorimo o IT poslovima, potrebe bh. kompanija su daleko veće nego ih obrazovne institucije sa postojećim programima i kapacitetima mogu kreirati. Po uzoru na evropske zemlje i bolonjski model "short cycle", ovim studijskim programom smanjuje se studijski ciklus sa tri ili četiri na dvije godine s ciljem da educirani kadar bude osposobljen za rad u IT sektoru sa prohodnošću ka završavanju cjelokupnog prvog ciklusa studija.