biznis
8

Obuka za pilote u Wizz Airu od septembra 2015. godine

Klix.ba
Wizz Air, najveća niskobudžetna avio kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, danas objavljuje petogodišnji partnerski sporazum sa dvije kvalitetne organizacije za obuku pilota, kojim će sebi obezbjediti pilote kadete, saopšteno je iz ove kompanije.

Obuka će početi od septembra 2015. i za početak će obuhvatati 40 kadeta godišnje. Obuka će biti organizovana prema EASA pravilima i uključivat će i integrisanu obuku (Integrated ATPL) za sticanje pilotske dozvole za avion A320.

Nakon odabira među pristiglim ponudama Wizz Air je izabrao kompaniju za obuku pilota "CTC Aviation" i pilotsku akademiju "Central European Flight Academy" koje će sprovesti trening pilota.

Polaznici će savladati vještine koje su neophodne i biće usmjereni prema operativnim potrebama Wizz Aira kako bi podržali značajan rast kompanije i postali njeni kopiloti sa završenom obukom za pilota.

"Kadetski program će omogućiti polaznicima da se nakon završenog složenog treninga direktno priključe kompaniji kao kopiloti na avionima Airbus A320 unutar Wizz-ove mreže. Kopiloti će imati izvanredne mogućnosti za napredak u karijeri i moći će da postanu kapetani kada ostvare potrebne godine iskustva. Wizz Air će obezbjediti garanciju za posao (u zavisnosti od postignutih rezultata) nakon uspješno završenog treninga čime će omogućiti polaznicima pomoć prilikom finansiranja obuke. Ovakva garancija u početnoj fazi obuke je rijetkost u avio industriji i znak je posvećenosti da se pronađu najkvalitetniji kadeti", navode iz Wizz Aira.

David Morgan, šef letačkih operacija i šef pilota Wizz Air-a je izjavio:

"Naši ljudi su srce Wizz Air-a i mi smo oduševljeni što smo u mogućnosti da ponudimo ovaj program cijeloj novog generaciji pilota. Oni će postati članovi Wizz Air-ove porodice i imat će sjajne mogućnosti da se direktno zaposle kao kopiloti za našu flotu sastavljenu od Airbusovih aviona A320 i A321, sa potencijalom da postanu kapetani kao i da postanu dio uprave. To je uzbudljivo poglavlje u našoj historiji i radujemo se potrazi za talentovanom pilotskom posadom u budućnosti".