biznis
333

Maloljetne osobe se mogu prijaviti za posao čistačice na aerodromu u Tuzli

Piše: D. Brkić
Međunarodni aerodrom Tuzla krajem prošle sedmice postao je 20. baza mađarske niskotarifne kompanije Wizz Air, a odmah nakon toga iskazana je potreba za upošljavanje još 64 radnika.

Raspisan je konkurs, a niz kontroverzi na društvenim mrežama pobudili su opšti uslovi u kojim je navedeno kako kandidati koji se prijavljuju moraju imati minimalnu starosnu dob od 15 godina.

Sudeći prema uslovima navedenim u konkursu, maloljetne osobe mogu konkurisati na pozicije čistačice, jer se samo za tu poziciju traži niža stručna sprema, odnosno završena osnovna škola. Na druge pozicije u konkursu maloljetne osobe ne mogu aplicirati, jer se radi o složenijim poslovima koji zahtijevaju viši stepen stručne spreme, a koji se ne mogu steći prije napunjenih 18 godina života.

Mirsada Bajramović, direktorica Udruženja "Zemlja djece" iz Tuzle, navodi kako Zakon o radu FBiH propisuje dva opšta uslova za zaključivanje Ugovora o radu, a to su godine života (navršenih 15 godina) i opća zdravstvena sposobnost.

Mirsada Bajramović
Mirsada Bajramović

"Ugovor o radu može zaključiti osoba koja je navršila 15 godina života za obavljanje poslova koji ne mogu ugroziti njeno zdravlje, moral ili razvoj. Članom 51. navedenog zakona daje se posebna zaštita maloljetnika u smislu da maloljetnik ne može raditi naročito teške fizičke poslove, radove pod zemljom ili pod vodom, ali ni na ostalim poslovima koji bi mogli štetno i sa povećanim rizikom utjecati na njeno zdravlje, razvoj i moral. Naprimjer, to se odnosi na rad u kockarnicama, noćnim klubovima, salonima za igre na sreću i dr.", navodi Mirsada Bajramović.

Također, maloljetnik ne može biti radno angažovan u periodu od 22 sata do 6 sati ujutro...

"Naglašavam da se pri utvrđivanju opšteg uslova od 15 godina, kao minimalne starosne granice za zasnivanje radnog odnosa u našem radnom zakonodavstvu, imala u vidu Konvencija broj 138 o minimalnim godinama starosti za prijem u radni odnos iz 1973. godine i Preporuka broj 146. o minimalnim godinama za zapošljavanje iz 1973. godine te Deklaracija o pravima djeteta iz 1959. godine", navodi Mirsada Bajramović, direktorica Udruženja "Zemlja djece" iz Tuzle.

Međunarodni aerodrom Tuzla u narednih pet godina bit će baza Wizz Aira, a 64 osobe će uskoro dobiti zaposlenje. Među njima posao mogu dobiti i maloljetnici shodno važećem Zakonu o radu FBiH.