|

Objavljena preliminarna lista startup firmi koje će podržati Ministarstvo privrede KS

Objavljena preliminarna lista startup firmi koje će podržati Ministarstvo privrede KS
299
A. P.
9.10.2019. u 13:30
28
komentara
299

dijeljenja
Objavljena preliminarna lista startup firmi koje će podržati Ministarstvo privrede KS
Ministarstvo privrede KS, tačnije Komisija za odabir korisnika grant sheme "Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području KS", imenovana od ministra Harisa Bašića, objavila je preliminarnu rang listu od 80 odabranih kandidata za učešće u višednevnom preduzetničkom trening programu, a potom i u drugim aktivnostima podrške, savjetodavne i finansijske.
Listu možete pogledati i preuzeti na ovom linku.

Naime, Ministarstvo privrede je, u saradnji sa projektom "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)", finansiranim od Vlade Kraljevine Norveške i implementiranim od UNDP-a BiH te uz učešće JU Služba za zapošljavanje KS, raspisalo Javni poziv za učešće u programu koji za cilj ima pružanje sistemske podrške mladima do 35 godina starosti da pokrenu i razviju vlastite biznise.

Na Javni poziv, koji je intenzivno promovisan putem društvenih mreža i održavanjem info sesija, prijavilo se 156 aplikanata. Njih 111 ispunilo je uslove tražene javnim pozivom i sa svima su održani intervjui. Na osnovu kriterija za vrednovanje i bodovanje prijava, propisanih javnim pozivom, Komisija je jednoglasnom odlukom predložila listu od 80 kandidata za učešće u specijalističkom višednevnom preduzetničkom trening programu. Od navedenih 80 polaznika, bit će izabrano njih 55 kojima će biti pružena značajna finansijska i savjetodavna podrška.

Komisija za odabir korisnika sastavljena je od sedam članova, od čega su po dva predstavnika Ministarstva privrede KS i UNDP-a, te po jedan predstavnik Službe za zapošljavanje KS i Ureda za borbu protiv korupcije KS te nezavisni ekonomski stručnjak.

Ministarstvo je za ovaj program izdvojilo 850.000 KM i ova sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava za 55 uspješnih polaznika trening programa. UNDP projekt EGG sufinansira s iznosom od 150.000 KM za troškove specijalističkog trening programa, te mentoringa u trajanju od 12 mjeseci. JU Služba za zapošljavanje KS izdvaja 396.000 KM, čime će odabranim korisnicima sufinansirati dio troškova doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od po 600 KM mjesečno.

Podnosiocima prijava koji su zadovoljili formalno-pravne uslove, ali su odbijeni zbog ograničenih sredstava ili slabijeg kvaliteta projekta (poslovne ideje) s kojim su aplicirali, Ministarstvo će, na njihov pismeni zahtjev, dostaviti obrazloženje razloga zbog kojih nisu uvršteni na preliminarnu rang listu. Rok za podnošenje pisanog zahtjeva za obrazloženje je osam dana od dana objave rang-liste na Oglasnoj ploči KS, saopćila je Press služba KS.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...