{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obamin plan podigao cijene akcija

F
8.12.2008. u 16:38
0
0
Obamin plan podigao cijene akcija
0
Obamin plan podigao cijene akcija
Foto: AFP/Getty Images
Cijene akcija danas su na globalnim berzama osjetno uvećane, jer su investitori pozitivno reagirali na izjavu novoizabranog predsjednika SAD-a Baraka Obame, koji je ovog vikenda obećao da će od prvog dana ulaska u Bijelu kuću raditi na ostvarenju plana za oživljavanje domaće privrede.
Na tržište akcija povoljno je djelovala i vijest da će američki Senat ove sedmice vjerovatno prihvatiti plan o pomoći domaćoj autoindustriji, dok su tržišne pozicije dolara olabavile prema euru i funti sterlinga, usljed spremnosti tržišnih igrača da više ulažu u rizične transakcije sa visokoprinosnijim evropskim valutama.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst - 300, koji iskazuje prosječnu vrijednost papira najboljih kontinentalnih kompanija - uvećan je tokom rane podnevne trgovine na londonskoj efektnoj berzi 5,3 posto.

Prethodno je Nikei indikator kretanja akcija na berzi u Tokiju bio u skoku od 5,2 posto tokom današnje zaključne trgovine, što je najveći rast tog indeksa u proteklih nedjelju dana.

Tržišni krugovi na koje se poziva agencija Rojters u izvještaju iz Londona navode da je inicijalna kapisla za današnji veoma visok skok berzanskih indeksa bila Obamina najava da će već prvog radnog dana u Bijeloj kući poraditi na realizaciji programa koji bi do 2011. godine trebalo da rezultira otvaranjem dva i po miliona novih radnih mjesta u privredi SAD-a.

Obama je, osim toga, obećao i najveća ulaganja u infrastrukturne objekte od početka pedesetih godina prošlog vijeka, kao i nove projekte u školstvu, sektoru informatike i investicije usmjerene na smanjenje energetske štednje.

Kada se uz Obamin plan doda i spremnost američkog Kongresa da pomogne ugroženim domaćim automobilskim gigantima iz Detroita, odobravanjem zajmova u vrijednosti 15 do 17 milijardi dolara, jasno je zbog čega su globalne efektne berze danas naglo živnule.

"Centralne banke su učinile ono što je njihov posao, a sada su u centru pažnje vlade", izjavio je Tijeri Lakra, strateški analitičar finansijske kompanije "Piktet" iz Ženeve.

Lakra je dodao da, osim Obaminog plana, postoje i programi koje su ovih dana izložile vlade Kine, Indije i Australije, sa ciljem da se što prije i bezbolnije prevaziđu posljedice tekuće globalne finansijske i ekonomske krize.

Globalni indeks akcija - MSCI - danas je, također, bio u skoku za oko tri posto. Taj indikator je, međutim, trenutno oko 46 posto slabiji nego početkom godine.

Na valutnim berzama euro je napredovao prema dolaru, tokom podnevne trgovine, oko jedan posto i razmjenjivan je na indikativnom londonskom deviznom tržištu za 1,2826 "amerikanaca", nakon što je prije toga u jednom trenutku preskočio važnu psihološku granicu od 1,29 "zelenih".

Euro je napredovao još više - oko 1,6 procenata - u odnosu na japanskog konkurenta i u Londonu je razmjenjivan za nešto više od 120 jena.

Spremnost berzanskih igrača na rizičnije poslovanje, posebno na tako velikim berzama kao što su one u Londonu i Tokiju, uticala je da indeks dolara prema korpi drugih šest jakih valuta opadne na 85,725, što je bio najniži nivo u sedam dana.

Dolar je, međutim, danas blago ojačao na 93,24 jena, ali je to slaba utjeha za japanske eksportere koji se već mjesecima žale da im "prejak jen stvara dodatne probleme na ionako opadajućem tržištu SAD-a".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: