Slučaj iz 2011. godine
32

Obama je pristao na smanjenje potrošnje kako bi okončao krizu gornje granice duga

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama pristao je 2011. godine na sporazum o gornjoj granici duga s tadašnjim predsjednikom Predstavničkog doma Johnom Boehnerom.

Boehner je tražio smanjenje potrošnje za više od 900 milijardi dolara, smanjenje deficita, kao i stvaranje zajedničkog kongresnog odbora.

Situacija je slična onoj s kojom se danas suočava predsjednik Joe Biden. On i predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Kevin McCarthy potiču svoje stranke da brzo odobre sporazum o rješavanju trenutne drame ograničenja duga prije 5. juna.

"Kada je Kongres pogledao programe i ono što je potrebno, shvatili su da ne mogu napraviti tako duboke rezove", rekao je Brian Riedl, viši saradnik na desničarskom Institutu Manhattan koji je bio uključen u pregovore 2011. godine.

Zajednička komisija je 2011. godine imala zadatak da pronađe dodatne mjere za smanjenje deficita kako bi se neutraliziralo povećanje gornje granice duga od 1,2 biliona dolara.

Komitet nije postigao svoj cilj, što je pokrenulo ograničenja potrošnje.

Međutim, Kongres je zatim razvodnio odredbe o smanjenju deficita tako što je u narednim godinama više puta povećavao granice diskrecione potrošnje, iako su zakonodavci uključili i druge mjere da nadoknade neke od tih promjena.

Na kraju, potrošnja je smanjena za oko 1,5 biliona dolara od ukupno 2,1 triliona dolara dogovorenih u sporazumu iz 2011. godine, rekao je Riedl.

To uključuje smanjenje diskrecione potrošnje od 855 milijardi dolara tokom decenije. Smanjenja su uticala na agencije i programe, uključujući odbranu, obrazovanje, pravosuđe i Poreznu službu, između ostalih.

Sporazumom je također predviđeno smanjenje plaćanja pružateljima Medicare usluga za 2 posto kao dio smanjenja obaveznih programa potrošnje.

Jedna od glavnih tačaka zastoja za okončanje drame u pogledu gornje granice duga bila je dubina smanjenja potrošnje. Bidenova administracija se usprotivila vraćanju potrošnje na fiskalne nivoe za 2022. godinu, što su republikanci uključili u svoj račun o gornjoj granici duga ranije ove godine.

Dogovor koji je objavljen tokom vikenda poziva da se diskreciona potrošnja koja se ne odnosi na odbranu smanji za fiskalnu 2024. godinu.

Jedna važna razlika između 2011. i 2023. godine je da su ograničenja potrošnje bila "plan B" , rekao je Warren Payne, viši savjetnik u Mayer Brownu, advokatskoj firmi, koji je bio viši republikanski službenik u Komitetu za načine i sredstva Predstavničkog doma 2011. godine.

"Ljudi su radili pod pretpostavkom da se ograničenja potrošnje nikada neće dogoditi", rekao je Payne.

Sada su ograničenja potrošnje među glavnim prioritetima i McCarthy je uspio da ne ograniči finansiranje odbrane i ne poveća poreze, za razliku od 2011. godine.

Ali čak i ako Kongres usvoji ovaj paket o gornjoj granici duga, republikancima u Predstavničkom domu će možda biti teško pridržavati se ograničenja kada dođe vrijeme da stvarno prihvate sredstva za operacije federalne vlade kasnije ove godine.