Promo
31

NSoft se ne može prepričati, on se mora doživjeti

Sarajka Biljana Haljevac profesionalno je animator u mostarskom NSoftu, a privatno, između ostalog, uskoro supruga Dejana Ćurčića, također Sarajlije i člana NSoftovog tima System Development Quality Assurance (QA). Iz perspektive para, Biljana i Dejan nam donose iskustva rada za istog poslodavca, te zašto je Mostar dobra opcija za profesionalni razvoj IT kadra.

Biti animator i System Quality Assurance (QA) Engineer u NSoftu

Biljana: "Igrom slučaja sam ušla u svijet 3D animacije i vrlo brzo zavoljela taj posao. Predivan je osjećaj udahnuti život objektu u 3D prostoru. Od softvera uglavnom koristim Autodesk Maya, Motion Builder, Unity, kao i Motion Capture tehnologije. Zahvaljujući NSoftu, dobila sam priliku da brzo napredujem u struci, kako kroz rad sa novim tehnologijama, tako i kroz saradnju sa veoma stručnim kolegama. U NSoft sam došla na preporuku prijateljice Amele, takođe animatora. Amela se u NSoftu zaposlila koji mjesec prije mene i predložila da apliciram za posao. Vjerujući u njen sud o NSoftu kao poslodavcu i slušajući iz prve ruke o tome kako je NSoft pozitivna i poticajna radna sredina, poslušala sam ju. Dva mjeseca od podnošenja aplikacije, pakovala sam kofere za Mostar. U NSoftu sam već dvije godine i pet mjeseci."

Dejan: "Nakon što se Biljana smjestila u Mostaru, po gornjoj formuli sam ja aplicirao za posao. Za devet mjeseci, koliko sam NSofter, upoznao sam divne ljude s kojima sam vrlo brzo "kliknuo". I dan danas sam fasciniran organizacijom posla i stručnošću ljudi koji na probleme uvijek gledaju kao na izazove, kao i težnjom rukovodstva da pruži uposleniku idealne radne uslove. Osim najkvalitetnije radne opreme potrebne za posao i zdrave radne sredine, to su najčešće spontane nagradne igre, putovanja uglavnom na egzotične destinacije, takmičenja i zabave. Prije nego što sam se zaposlio u NSoftu, uglavnom sam radio u video produkciji, gdje sam održavao sisteme, mreže, opremu za rendanje i backup. Ipak, NSoft me oblikovao poslovno u smislu da sam se preorijentisao na Quality Assurance (QA). U NSoftu testiram naša softverska rješenja i klijentov hardver, kao i raznorazne gadgete. Znanje, dodatno usavršavanje i poslovni rezultat su ključne stvari koje NSoft potencira."

NSoft kao mjesto jednakih prilika

Biljana: "U mojoj radnoj sredini, to što sam žena me ni u jednom poslovnom segmentu ne ograničava ili koči moj napredak. Dejan je naglasio već tri ključne stvari u koje NSoft vjeruje: znanje, dodatno usavršavanje i, na kraju, rezultat. Sve što znate, kroz rad u NSoftu ćete kapitalizovati; za sve što vas profesionalno zanima će se naći model da vam se omogući pristup i informacijama i najkvalitetnijoj opremi, jer će sve, na kraju, imati za rezultat bolje performanse proizvoda kojeg kreiramo za svjetsko tržište."

Najveći uspjeh

Biljana: "Prvi projekt, u novom radnom okruženju, je uvijek nešto posebno. U tom smislu, projekt Virtual Motorcycle Speedway je bio prvi u NSoftu na kojem sam učestvovala od početka i na koji sam ponosna. Svaki naredni je nosio nove izazove, zbog kojih sam morala savladati meni do tada nepoznate alate, tehnička rješenja ili tehnologije."

Dejan: "S obzirom da do sada nisam radio QA, jako sam ponosan na stečeno znanje iz ove oblasti. Na kraju, NSoft se ne može prepričati - on se mora doživjeti. Organizacija posla i radna klima je takva da vrlo često zaboravite da ste u BiH."

Doživljaj Mostara kao životne sredine

Dejan: "Mostar smo ranije asocirali sa posjetom Starom mostu i vrućinama, ako se u julu nađete na mostarskom asfaltu. Ali, tek kada smo se preselili u Mostar, počeli smo otkrivati sve njegove čari: Gorance (izletište na 15 minuta od grada, koje je savršeno za šetnju), kafa vikendom u Počitelju, more na manje od sat vremena, bezbroj sunčanih sati u godini i, naravno, blagu klimu. Kao Sarajliji, izostanak gužvi u saobraćaju i mediteranska opuštenost učesnika u istom, je nešto što me lično oduševljava. Vikendima i dalje otkrivamo širu regiju Hercegovine i svaki slobodni trenutak pokušavamo da provedemo vani."

Biljana: "Dejan i ja, svako sa svoje strane, imamo dosta širok krug prijatelja sa kojima rado provodimo vrijeme. Dodatno, sve što je Dejan rekao o Mostaru, kao mjestu za život, se može preslikati na NSoft u poslovnom smislu. U NSoftu smo oboje stekli sigurnost i priliku da se u potpunosti posvetimo onome što nas poslovno usrećuje i da se konstantno usavršavamo."

Saopštenje iz NSoft kompanije

Iz NSofta poručuju da se karijera zaposlenika oblikuje isključivo u skladu sa znanjima i vještinama koje imaju. Osiguravanjem prostora za napredak, te sistemskim praćenjem zadovoljstva, čine sve kako bi Mostar učinili novim/starim domom, a NSoft mjestom gdje ćete se manje mrzovoljno buditi ponedjeljkom. Svjesni su kako prepreka uvijek ima, ali se trude što bezbolnijim učiniti njihovo prevazilaženje. Stoga, ukoliko želite raditi s Biljanom i Dejanom i prihvatiti nove izazove, javite se. Prilika uvijek ima kroz oglašena radna mjesta ili otvorenu aplikaciju.