biznis
0

Novo poslovno okruženje u Iranu otvara mogućnosti i za BiH

FENA
Poboljšanje odnosa između Irana i Bosne i Hercegovine na političkom, kulturnom i ekonomskom planu bio je cilj trodnevne posjete generalnog direktora Odjela za centralnu i sjevernu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Irana Alija Bagherija.

Govoreći na konferenciji za novinare u Sarajevu posljednjeg dana boravka u BiH, Bagheri je kazao da je jedna od tema njegovih razgovora sa zvaničnicima MVP-a BiH bila politička saradnja na regionalnom i međunarodnom nivou.

Činjenica da je Iran važna zemlja u regionu Bliskog istoka, a da BiH teži evropskim integracijama, može pomoći unapređenju saradnje, ocijenio je Bagheri.

U oblasti kulturne saradnje između dvije zemlje do sada su urađene dobre stvari, ali iranski zvaničnik smatra da se i na tom planu saradnja može poboljšati.

Bagheri je najviše govorio o mogućnostima na ekonomskom planu. U Iranu se stvara novi poslovni ambijent, što može doprinijeti unapređenju ekonomskih odnosa.

Po novim iranskim propisima strani investitori imaju velike olakšice, a iranska vlada daje garancije za strani kapital čak i u slučaju prirodnih nesreća.

U mnogim sektorima iranske privrede sve je prisutnija privatizacija i sve to otvara mogućnosti i za BiH, naveo je Bagheri, dodajući da je još jedan od mogućih vidova ekonomske saradnje zajednički nastup u trećim zemljama.

Iranska trgovinska razmjena s evropskim zemljama iznosi 26 milijardi eura, ali se uglavnom odnosi na tri-četiri zemlje. Zbog toga Iran želi da razmjenu izuzme od monopola tih zemalja i proširi je na ostale evropske zemlje, kazao je Bagheri.

On s bh. zvaničnicima nije razgovarao o mogućem stavu BiH prema prijedlogu za uvođenje sankcija prema Iranu zbog nuklearnog programa. Kada je u pitanju situacija u Iraku, istaknuo je da se politika njegove zemlje zasniva na uspostavi sigurnosti.

Iran je bio prva zemlja koja je priznala prijelaznu iračku vladu i konstantno je ulagala napore u pravcu uspostavljanja sigurnosti u Iraku, što su potvrdili i najviši irački zvaničnici, kazao je Bagheri, dodajući da njegova vlada trenutno nema informacija o pet iranskih diplomata koje su u Iraku uhapsili Amerikanci, ali da čini sve napore da se stvore uvjeti za njihovo oslobađanje.