biznis
8

Novi udarac za Trumpove: Od njihovog brenda odustaju i trgovine Sears i Kmart

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Sears Holdings koja je vlasnik prodavnica Sears i Kmart priključila se listi firmi koje su odlučile reći "ne" porodici Trump. Kompanija je tokom vikenda najavila da će sa svoje web stranice ukloniti 31 predmet brenda koji je u vlasništvu prve porodice Amerike.

Glasnogovornik Searsa Brian Hanover kazao je za Reuters da kompanija povlači proizvode zbog plana da se fokusira na svoje najprofitabilnije stvari. Hanover je kazao da su proizvodi iz linije namještaja uklonjeni s web stranice, ali da proizvodi koji se nalaze u prodavnicama neće biti izneseni.

U saopćenju koje je objavljeno u ponedjeljak odbacuje se bilo kakva povezanost ove odluke s politikom.

"Određeni proizvodi su uklonjeni s naše web stranice na kojoj se nalazio vrlo mali broj proizvoda brenda Trump. Medijski napisi ne idu u prilog ni nama ni konkretnom brendu", navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da će se kompanija fokusirati na poslovanje te da će politiku ostaviti drugima.

Sears i Kmart su nove trgovine u nizu onih koje su se odlučile distancirati od brenda Trumpovih. Prvi je to učinio Nordstrom uz opravdanje da su odustali od Ivankinog brenda jer se slabo prodavao. Američki predsjednik Donald Trump putem Twittera je kritikovao odluku Nordstorma, a dva dana kasnije dionice kompanije su skočile za sedam posto.