|

Novi sudar divova: Apple od Samsunga traži još 164 miliona eura

Novi sudar divova: Apple od Samsunga traži još 164 miliona eura
17
Klix.ba
25.12.2015. u 08:07
29
komentara
17

dijeljenja
Novi sudar divova: Apple od Samsunga traži još 164 miliona eura Foto: EPA
Samo desetak dana nakon što je Samsung Appleu platio 500 miliona eura zbog krađe patenata i dizajna iPhonea, američka kompanija ponovo pred sud želi odvesti svog najvećeg rivala.
Samo nešto više od sedam dana nakon što je Samsung Appleu platio 500 miliona eura zbog krađe patenata i dizajna iPhonea, američka kompanija ponovo želi pred sud odvesti svog najvećeg rivala.

U tužbi koja je podnesena u srijedu, predstavnici Applea tvrde da Samsung duguje dodatnih 164 miliona eura u okviru obeštećenja za korištenje njihovih ideja.

Potražnja se odnosi na pet Samsungovih uređaja koji su prodavani od 2012. godine.

Dugogodišnja sudska parnica između dva diva počela je 2011. godine kada je Apple tužio južnokorejsku kompaniju za krađu izgleda iPhonea i njegovih patenata. Nakon presude iz 2012. godine, Samsungu je određeno da plati nevjerovatnih 848 miliona eura.

U maju ove godine apelacioni sud u SAD-u je sa prvobitne sume skinuo blizu 348 miliona eura zaključivši kako Apple nije mogao zaštititi izgled telefona preko klasičnog trademarka. Ostatak od 500 miliona eura plaćen je 14. decembra.

Appleu i Samsungu predstoje nove sudske bitke, a sljedeće pojavljivanje pred sudom zakazano je za mart 2016. godine. Također, Samsung smatra da je Apple preplaćen za svoj frontalni dizajn iPhonea te izgled ikonica, što je američkom sudu upućeno u obliku žalbe.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...