Jewell o prioritetima
18

Novi šef MMF-a u BiH za Klix.ba otkriva: Planiramo novi program za ovu državu

Razgovarao: A. Dučić
Andrew Jewell
Andrew Jewell
Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andrew Jewell, koji je nedavno imenovan na ovu funkciju, nakon niza sastanaka s najvišim bosanskohercegovačkim zvaničnicima dao je intervju za Klix.ba u kojem otkriva određene planove ove međunarodne finansijske institucije kada je riječ o našoj državi.

Tako, između ostalog, otkriva i detalje o tome kako će biti nastavljen posljednji aranžman s MMF-om koji je BiH započela 2016. godine.

Dolazite u momentu zastoja u formiranju vlasti, iako su izbori održani prije više od godinu, te već dužeg prekida aranžmana s MMF-om. Kako gledate na ovu situaciju?

Politički zastoj je zaista jedna nesretna situacija. Mi podstičemo sve strane da rade zajedno kako bi formirale Vijeće ministara i Federalnu vladu što je prije moguće. Iako je program s Međunarodnim monetarnim fondom u fazi pauze već neko vrijeme, Fond je i dalje angažiran u Bosni i Hercegovini, uglavnom kroz pružanje tehničke pomoći.

Jewell sa Zvizdićem
Jewell sa Zvizdićem

U međuvremenu, došlo je i do nekih pozitivnih dešavanja. Makroekonomska situacija je stabilna, bankarski sektor u cjelini je likvidan i adekvatno kapitaliziran, a fiskalne politike su uglavnom oprezne. Ohrabreni smo naporima koji se ulažu u reformu poreza na dohodak i socijalnih doprinosa u Federaciji BiH. Zakoni koji su trenutno na razmatranju u Parlamentu FBiH su u skladu s obavezama koje su vlasti preuzele u okviru programa s MMF-om u pogledu proširenja poreske osnovice kroz oporezivanje svih prihoda po osnovu rada, a uz smanjenjenje stope socijalnih doprinosa. Pozivamo Parlament FBiH da usvoji ove zakone.

Šta je konkretno potrebno da bi se nastavio aranžman s MMF-om? Ujedno šta treba očekivati nakon dolaska tehničke misije MMF-a u BiH u novembru?

Da bi MMF nastavio razgovore o programu, potrebno je uspostaviti Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH. Iako je sadašnji program, EFF, koji je odobren u septembru 2016, još uvijek na snazi i s obzirom na to da su se ekonomske okolnosti, kao i reformski prioriteti promijenili, vjerovatno je da bi MMF pregovarao novi program kada se uspostavi vlast. Posjeta osoblja MMF-a je planirana za novembar i tom prilikom će naša misija analizirati pripremu budžeta za 2020., pratiti finansijske trendove i nastaviti razgovore o tehničkim pitanjima. Misija će također tražiti i mišljenje vlasti u pogledu njihovih reformskih prioriteta.

Jewel s Viškovićem
Jewel s Viškovićem

Vlasti FBiH se hvale da su u suficitu i da mogu bez MMF-a. Kakav je vaš komentar na ove tvrdnje? Također, mogu li vlasti RS-a bez finansijske podrške MMF-a? Kakve su vaše analize?

Iako je tačno da je fiskalna situacija i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj mnogo povoljnija danas nego je to bila u vrijeme kada je odobren EFF prije tri godine, finansijska sredstva MMF-a će možda biti potrebna za rješavanje ambicioznih reformi u određenim sektorima. Pored toga, MMF može pomoći ulogom koordinatora te pružanjem tehničke pomoći.

Da li će MMF u nekom budućem periodu insistirati na privatizaciji preduzeća koja imaju visok procenat državnog kapitala, a posebno telekom operatera?

Suviše je rano govoriti o tome koja vrsta reforme preduzeća u državnom vlasništvu bi se mogla očekivati u okviru novog programa. Izvjesno je da bi reforma preduzeća u državnom vlasništvu mogla biti među prioritetima novog programa.

Na zahtjev Vlade FBiH, naša misija tehhničke pomoći će doći u decembru i dati savjete u uspostavljanju liste preduzeća u većinskom državnom vlasništvu u Federaciji BiH, nadzoru nad njihovim finansijskim rezultatima, unapređenju upravljačke strukture i utvrđivanju fiskalnih rizika. Slična misija je tentativno planirana za drugu polovinu januara.