biznis
2

Novi projekat u Goraždu: Plastenici za porodice slabijeg socijalnog statusa

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Njemačka organizacija ASB u Goraždu će realizirati još jedan značajan projekat. Ovoga puta riječ je o projektu "Inkluzivna socioekonomska podrška u lokalnim zajednicama" koji se realizuje u Kotor Varoši i Goraždu.

Projekat podrazumijeva nabavku 11 plastenika površine 100 metara kvadratnih, sjemenski materijal i edukaciju, a isporuka se očekuje u martu naredne godine.

Dodjeli plastenika predhodit će stručna obuka budućih korisnika o načinu eksploatacije i rada u plasteničkoj proizvodnji.

"Projektom je prvobitno bilo obuhvaćeno osam porodica međutim na osnovu spiska koji smo dobili od Centra za socijalni rad BPK Goražde mi smo inicirali da se taj broj poveća i organizacija ASB je imala razumijevanja. Projekat košta 48.000 maraka od čega će Općina Goražde učestvovati sa 8.000 " kazao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

"Projekat je jako zanimljiv i značajan posebno zbog činjenice da obuhvata porodice slabijeg socijalnog statusa kojim će na ovaj način biti pružena podrška da osiguraju egzistenciju", dodao je Ramović.

Inače, organizacija ASB na području Općine Goražde prisutna je već dugi niz godina sa projektima adaptacije kuća. Prošle godine posredstvom ove organizacije realiziran je i projekat vrijedan 110.000 maraka a riječ je o pokretanju malog biznisa za osobe stradale od mina.

ASB je već ranije na području općine Goražde, ali i susjednih općina (Prača i Foča), realizovala nekoliko značajnih projekata koji se prije svega odnose na izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica za povratnike, te projekte koji se odnose na samoodrživost povratka.