{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goražde će uskoro dobiti novu zgradu za socijalno stanovanje

10.3.2015. u 18:09
0
5
Goražde će uskoro dobiti novu zgradu za socijalno stanovanje
0
Goražde će uskoro dobiti novu zgradu za socijalno stanovanje
Foto: Klix.ba
Goražde će uskoro dobiti novu zgradu za socijalno stanovanje sa 20 stanova koja će biti izgrađena sredstvima odobrenim za implementaciju regionalnog stambenog programa.
Delegacija državnog i federalnog ministarstva i CRS-a tim povodom je održala radni sastanak sa predstavnicima Općine Goražde. Treća faza programa regionalnog stambenog zbrinjavanja u kojoj je, između ostalog, planirana izgradnja 20 stanova u Goraždu, kreće čim se stvore pretpostavke za implementaciju programa, odnosno izvrši odabir korisnika.

Regionalni stambeni program je inicijativa četiri partnerske zemlje BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore usmjerena ka trajnom zatvaranju poglavlja dugoročnog raseljavanja. U programu se osim 8-10 hiljada građana raseljenih u zemlje regiona, BiH suočava i sa specifičnim problemom internog raseljavanja te je dobila mogućnost da uključi i 5.400 korisnika kako bi rasteretila lokalne zajednice, a u Goraždu to će značiti konačno zatvaranje kolektivnih centara.

Kako je istakla Nermina Džepar-Ganibegović iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, program se realizuje kroz podprojekte, jer nisu sva sredstva odmah na raspolaganju, i za svaku pojedinačnu intervenciju se priprema posebna dokumentacija, a do sada su odobrene četiri projektne aplikacije, odnosno blizu 2000 stambenih jedinica i ukupno 40 miliona eura.

Prema riječima načelnika Muhameda Ramovića, na području općine Goražde planirano je pet zgrada, dvije prema Pobjedi, zgrada Balkan, te po jedna u Rasadniku i Splavištu, što će konačno značiti potpuno gašenje kolektivnih centara i zbrinjavanje porodica koje nemaju krov nad glavom.

Za implementaciju regionalnog stambenog programa osigurano je ukupno 100 miliona eura na donatorskoj konferenciji u Sarajevu 2012. godine. BiH se obavezala da učestvuje sa 15 posto negotovinskih doprinosa. U tom kontekstu općina Goražde dobila je danas pohvale jer je ispunila taj dio obaveza kroz dodjelu zemljišta, takse i slično. Izgradnja zgrade sa 20 stanova planirana je u Rasadniku, u što će iz donatorskih sredstava biti izdvojeno milion maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: