BiH
0

Goražde će uskoro dobiti novu zgradu za socijalno stanovanje

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Goražde će uskoro dobiti novu zgradu za socijalno stanovanje sa 20 stanova koja će biti izgrađena sredstvima odobrenim za implementaciju regionalnog stambenog programa.

Delegacija državnog i federalnog ministarstva i CRS-a tim povodom je održala radni sastanak sa predstavnicima Općine Goražde. Treća faza programa regionalnog stambenog zbrinjavanja u kojoj je, između ostalog, planirana izgradnja 20 stanova u Goraždu, kreće čim se stvore pretpostavke za implementaciju programa, odnosno izvrši odabir korisnika.

Regionalni stambeni program je inicijativa četiri partnerske zemlje BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore usmjerena ka trajnom zatvaranju poglavlja dugoročnog raseljavanja. U programu se osim 8-10 hiljada građana raseljenih u zemlje regiona, BiH suočava i sa specifičnim problemom internog raseljavanja te je dobila mogućnost da uključi i 5.400 korisnika kako bi rasteretila lokalne zajednice, a u Goraždu to će značiti konačno zatvaranje kolektivnih centara.

Kako je istakla Nermina Džepar-Ganibegović iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, program se realizuje kroz podprojekte, jer nisu sva sredstva odmah na raspolaganju, i za svaku pojedinačnu intervenciju se priprema posebna dokumentacija, a do sada su odobrene četiri projektne aplikacije, odnosno blizu 2000 stambenih jedinica i ukupno 40 miliona eura.

Prema riječima načelnika Muhameda Ramovića, na području općine Goražde planirano je pet zgrada, dvije prema Pobjedi, zgrada Balkan, te po jedna u Rasadniku i Splavištu, što će konačno značiti potpuno gašenje kolektivnih centara i zbrinjavanje porodica koje nemaju krov nad glavom.

Za implementaciju regionalnog stambenog programa osigurano je ukupno 100 miliona eura na donatorskoj konferenciji u Sarajevu 2012. godine. BiH se obavezala da učestvuje sa 15 posto negotovinskih doprinosa. U tom kontekstu općina Goražde dobila je danas pohvale jer je ispunila taj dio obaveza kroz dodjelu zemljišta, takse i slično. Izgradnja zgrade sa 20 stanova planirana je u Rasadniku, u što će iz donatorskih sredstava biti izdvojeno milion maraka.