{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi gubici u poslovanju rafinerije nafte Bosanski Brod

F
8.11.2012. u 12:03
0
6
Novi gubici u poslovanju rafinerije nafte Bosanski Brod
0
Novi gubici u poslovanju rafinerije nafte Bosanski Brod
Rafinerija nafte a.d. Bosanski Brod treći kvartal ove godine završila je s gubitkom većim od 16 miliona KM.
Ukupan neto gubitak ovog preduzeća na kraju septembra iznosio je tačno 16.129.852 KM i povećao je akumulirani gubitak na čak 418.268.145 KM, podaci su iz finansijskog izvještaja Rafinerije za treći kvartal 2012. godine.

Iz tog dokumenta je vidljivo i da je smanjen broj radnika u ovom preduzeću.

Prosječan broj zaposlenih na kraju trećeg kvaratala ove godine bio je 1.492, a u istom periodu lani bilo je 1.608 zaposlenih.

Brodska rafinerija ima dugoročne obaveze od gotovo 600 miliona KM.

Podaci o enormnoj 'dubiozi' u kojoj se nalazi Rafinerija potvrđeni su ranije i u odluci usvojenoj na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara ovog preduzeća.

U tom dokumentu je navedeno i da Rafinerija nema čime da pokrije silne gubitke, i da neće ni imati sve do 2015.godine.

-S obzirom na to da Rafinerija sada nema izvore za pokriće gubitaka te da oni ostaju nepokriveni, ovo pitanje će se rješavati poslije završetka rekonstrukcije i modernizacije akcionarskog društva i dobijanja prvog profita. Prema dugoročnim planovima razvoja, završetak rekonstrukcije i prvi profit očekuju se od 2015.godine, navodi se u odluci usvojenoj na Skupštini akcionara Rafinerije, 29. juna.

U konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća „Deloitte“ Banja Luka upozorila je i da je neto zaduženost Rafinerije nafte više od pet puta veća od kapitala tog preduzeća.

Naime, Rafinerija se, na osnovu odluka većinskog vlasnika, zadužila kod matičnog preduzeća, odnosno ruskog vlasnika “Njeftegazinkor”.

Zaključno s 31.decembrom prošle godine zaduženost je iznosila čak 530.143.385 KM, odnosno neto zaduženost je bila 529.786.026 KM, a kapital 100.545.956 KM.

Kratkoročne obaveze Rafinerije veće su od njene obrtne imovine za 119.983.690 KM, upozorila je u konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća „Deloitte“.

Rafinerija je dobila mišljenje s rezervom, ali su i skrenuli pažnju na određene stavke u poslovanju, prvenstveno činjenicu da sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva (OAO 'Neftegaz' Moska).

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je u većinskom vlasništvu ruske kompanije “Njeftegazinkor”, koja je od Vlade RS-a kupila i Rafineriju ulja u Modriči i banjalučki „Petrol“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: