UIO BiH
0

Nove zajedničke aktivnosti carina BiH, Srbije i Hrvatske

FENA
Na sastanku predstavnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH te delegacija carinskih uprava Republike Srbije i Republike Hrvatske dogovorene su nove zajedničke aktivnosti na terenu koje će provoditi tri carinske administracije.

Također, delegirane su i nove zajedničke obuke i neophodna oprema, što će biti donirano putem Programa za kontrolu izvoza i sigurnosti granica (EXBS) pri vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Delegacija carinskih uprava Republike Srbije i Republike Hrvatske boravile su u Mostaru u trodnevnoj posjeti UIOBiH, a razgovarano je o zajedničkom kontakt centru triju carinskih administracija i sigurnom web portalu na kojem bi se razmjenjivale korisne informacije između tri carinske administracije.

Iz UIOBiH je saopćeno da se dogovaralo i o programu podrške borbi protiv korupcije te inicijativi za regionalni seminar o detekciji radijacije planiran za kraj ove godine u Hrvatskoj.

Podsjećamo, vlada SAD-a je putem Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica od 2006. do 2012. Upravi za indirektno oporezivanje donirala veoma korisnu opremu čija se vrijednost procjenjuje na više od dva miliona američkih dolara.

Tokom posjete delegacija Uprave carina Republike Srbije, koju je predvodio generalni direktor Predrag Petronijević i Carinske uprave Republike Hrvatske, koju je predvodio pomoćnik ravnatelja Antonio Mučnjak, razgovaralo se i o skorom ulasku Hrvatske u Evropsku uniju te pripremama carinskih službi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije za uspostavu nove vanjske granice Evropske unije.

Kad je u pitanju granica između BiH i Hrvatske predviđeno je da ulaskom Hrvatske u EU na samo dva granična prijelaza bude dozvoljen uvoz robe koje zahtijevaju poseban inspekcijski nadzor (roba životinjskog i biljnog porijekla).

Na sjeveru BiH to će biti granični prijelaz Gradiška, a na jugu Bijača.

Direktor UIO Miro Džakula istakao je u Mostaru da spomenuti granični prijelazi već od početka 2013. moraju funkcionirati u punom kapacitetu da bi 1.jula 2013. godine kada Hrvatska postane punopravna članica EU uvoz robe tekao bez problema.

„UIO podržava zahtjeve privrede i nastojanja Vijeća ministara BiH da se na sjeveru BiH osigura još jedan prijelaz na kojem će se moći vršiti uvoz sve robe u EU i da to bude granični prijelaz Izačić koji zadovoljova sve standarde EU, te da se osigura da se uvoz robe biljnog porijekla može odvijati na još tri granična prijelaza, a to su Gorica, Ivanjica i Orašje. Naravno, zadnju riječ će o svemu dati EU“, istakao je Džakula.