Odluka Vlade FBiH
110

Nove cijene goriva u Sarajevu niže i za 30 feninga

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine propisala je u četvrtak maksimalnu maržu za maloprodaju goriva na 0,25 KM po litru, čime je zapravo naređeno smanjenje cijena nafte na pumpama u ovom bh. entitetu. Fotoreporteri portala Klix.ba provjerili su jutros kakvo je stanje na sarajevskim benzinskim pumpama.

Tako su benzinske pumpe u Sarajevu već jutros korigovale svoje cijene pa svjedočimo pojeftinjenju benzina i dizela uglavnom za između 20 i 30 feninga, što je svakako dobra vijest za običnog građanina koji u vrijeme izolacije mora na posao ili ima druge neodgodive obaveze.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Podsjetimo, cijene benzina i dizela do jučer su bile generalno više od dvije KM po litru, a jutros se mogu naći i po cijeni od 1,66 KM.

Također, imajući u vidu da pojedine naftne firme kontrolišu u velikoj mjeri i maloprodaju i veleprodaju, propisana je maksimalna marža za veleprodaju u iznosu 0,06 KM.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"To će spriječiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što 'izgube' na maloprodaji", rekao je jučer premijer FBiH Fadil Novalić.

Kako je rekao, odluka je donesena zbog sprečavanja monopola i nelojalne konkurencije.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Ne mogu se prodavci nafte pozivati na svjetsko tržište samo kada povećavaju cijene, a ignorisati svjetsko tržište kad tamo padaju cijene", poručio je Novalić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ovo je posljednja u nizu odluka Vlade FBiH koje se tiču cijena. Prva značajna odluka donesena je prije dvije sedmice, a tiče se zabrane poskupljenja osnovnih životnih namirnica.