biznis
0

Novčane podsticaje dobila 72 preduzetnika u Banjoj Luci

FENA
Grad Banja Luka i Gradska razvojna agencija - CIDEA već četvrtu godinu uzastopno realiziraju projekt dodjele grantova - novčanih podsticaja za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Ove sedmice potpisani su ugovori o dodjeli grantova za 72 preduzetnika iz oblasti proizvodnje, proizvodno-uslužnog zanatstva i turizma u ruralnom dijelu grada.

Iznos pojedinačnih grantova za preduzetnike je od 3.000 do 10.000 KM, zavisno od djelatnosti koju obavljaju, broja zaposlenih radnika, namjene utroška sredstava i slično.

Iz Gradske razvojne agencije ističu da je u ovoj godini ukupno za grantove izdvojeno 495.000 KM.

Ova sredstva su namjenski izdvojena iz budžeta Grada s ciljem stvaranja povoljnijih makroekonomskih uvjeta i održanja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Na poziv koji je bio otvoren od 20. juna do 5. jula ove godine, javilo se 100 zainteresovanih preduzetnika.

Agencija je, kao i prethodnih godina, za preduzetnike koji su uredno dostavili potrebnu dokumentaciju i prošli u drugi krug, pripremila program obuke o temi pisanja izrade biznis plana koja je obavezna za sve kandidate.

Na prošlogodišnji javni poziv za dodjelu grantova stiglo je 167 prijava, od čega je 100 prijava ispunjavalo formalne uvjete za dobijanje novčanih podsticaja.

Otvoreno je 200 novih radnih mjesta, od čega je 160 radnika zaposleno u oblasti proizvodnje, bilo da su u pitanju privredna društva ili proizvodno-zanatske radnje. Ostatak radnika zaposlen je u oblastima turizma i domaće radinosti.