biznis
0

Nova bh. investicija u Libiji

FENA
Tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i delegacije bosanskohercegovačkih privrednika kompaniji Jafara, članici Grupacije MIMS u Libiji, predstavljena je nova linija za proizvodnju soka u limenci i PET linije za vodu i karbonizirane sokove u toj tvornici.

Kako je saopćeno iz te grupacije sredinom maja Jafara kreće u intenzivnu proizvodnju soka u limenci 230 ml, kapaciteta 25.000 komada na sat.

Za ovu godinu planiran je plasman 15 miliona komada limenki na tržište. Ovom investicijom obogaćena je ponuda za ugostiteljstvo, trgovinu i za pojedine institucije i ustanove.

Sokovi se mogu pronaći na teritoriju cijele Libije, Jafara već sada sokovima snabdijeva i sve letove libijske aviokompanije. Puštanje linije u puni rad je planirano krajem maja ili početkom juna. Predsjedavajući Silajdžić je uputio čestitke vlasniku kompanije Muji Selimoviću, koji je bio domaćin, na kako je rekao hrabrosti što je prvi investitor koji je uložio svoja sredstva u Libiji.

Jafara Co. Food Industry prva je kompanija s većinskim stranim kapitalom koja je dobila dozvolu za proizvodnju vode u Libiji.

"Jafara je već dvije godine sjajan ambasador BiH Libiji. Ona je veliki projekt koji će u konačnici pomoći plasiranju i drugih bh. proizvoda na libijsko i afričko tržište, a bazira se na znanju, viziji, konstantnom ulaganju i proširivanju kvalitetnog asortimana, što daje pozitivnu sliku o našim mogućnostima“, istaknuo je ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta.