Očekivana situacija
13

Norveška aviokompanija traži naknadu zbog ukidanja letova Boeinga 737 MAX 8

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Norwegian Air traži naknadu zbog pauziranja letova ovog modela aviona te iz kompanije kažu kako im neko mora nadoknaditi sve što su izgubili u nekoliko dana otkako ovaj avion ne leti. Očekuje se da će i druge aviokompanije tražiti isto.

Brojne aviokompanije u posljednjih nekoliko dana su obustavile letove ovog modela aviona zbog sigurnosnih razloga. Ova norveška kompanija je prva koja se javno izjasnila o gubitku prihoda zbog pauziranja letova te se očekuje još sličnih tužbi.

"Očigledno je da ne možemo zaraditi od letjelice koja je prizemljena. Poslat ćemo račun onome ko proizvodi ove avione", rekao je izvršni direktor Norwegian Aira Bjorn Kjos.

On se također izvinio onima koje je oštetilo pauziranje letova te je rekao da će njihove propuštene letove i izgubljeni novac nadoknaditi. Naglasio je da je aviokompanija izgubila jedan posto kapaciteta obustavom letova, ali da će se potruditi nadoknaditi i taj mali udio.

Boeing je već platio minimalnu štetu jednoj od aviokompanija 2013. godine kada su se zapalile baterije na njegovom avionu modela 787 Dreamliner.

Iz norveške kompanije nisu naglasili koliko će novca tražiti za odštetu, a Boeing i dalje tvrdi kako je siguran u provjerenost i sigurnost aviona.