Kaskanje za konkurencijom
25

Njemački proizvođač luksuznih automobila otpušta 15 hiljada radnika

R. D.
Ilustracije: Shutterstock
Ilustracije: Shutterstock
Daimler, njemački proizvođač luksuznih automobila, prema najnovijim najavama, planira otpustiti više od 15 hiljada radnika. Dio je to mjera štednje kojima Daimler do 2022. godine želi uštedjeti oko 1,4 milijarde eura, piše dnevni list Handelsblatt.

Kako prenosi Yahoo Finance, u novembru prošle godine najavljeno je kako će zbog prijeko potrebnih ušteda doći do smanjenja broj radnika u administraciji i upravi. Mjesec dana kasnije, iz kompanije su se oglasili s novom vijesti. Tada su objavili kako će bez posla ostaje gotovo 10 hiljada radnika diljem svijeta dok će ulaganja biti ograničena na duži rok i drastično smanjena kako bi se ublažio negativan utjecaj postroženih propisa o emisiji štetnih plinova.

Izvršni direktor Deimlera Ola Kallenius istaknuo je kako s novom jasnom strategijom kompaniju žele pripremiti za temeljite promjene.

"Teret troškova koje donosi ostvarivanje zacrtanog nivoa štetnih ispušnih plinova zahtijeva opsežne mjere kako bi se poboljšala efikasnost u svim dijelovima naše kompanije. Nadalje, uključuje i racionalizaciju naših procesa i struktura“, rekao je Kallenius u studenom.

No, čini se kako ni te mjere nisu bile dovoljne pa tako po treći put mijenjaju plan i najavljuju dodatnih 5 hiljada otkaza.

Inače, do naglih promjena u ovom njemačkom divu, koji je ujedno i vlasnik Mercedes–Benza te zapošljava oko 300 hiljada ljudi u čak 17 zemalja, došlo je zbog kaskanja za konkurencijom, pogotovo u segmentu proizvodnje električnih automobila, ali i spore prilagodne na nove trendove.