Sigurnosni interesi
8

Njemačka vlada otežala ulagačima izvan EU preuzimanje domaćih kompanija za vrijeme pandemije

I. Č.
Peter Altmeier (Foto: EPA-EFE)
Peter Altmeier (Foto: EPA-EFE)
Njemačka vlada je odlučila u uvjetima pandemije koronavirusa otežati ulagačima izvan Evropske unije preuzimanje njemačkih kompanija.

Ministar privrede i ekonomije Peter Altmeier je nakon sjednice na kojoj je donesena odluka o setu zakonski mjera istakao kako će vrlo liberalno njemačko zakonodavstvo o vanjskoj trgovini biti promijenjeno u cilju zaštite njemačkih sigurnosnih interesa.

Time se želi otežati preuzimanje dijelova privrede koji su od strateške važnosti, poput kompanija koje proizvode cjepiva, ali i energetskih kompanija.

Altmaier je najavio da će se u "skoroj budućnosti" isto tako razmišljati o tome kako proizvodnju važnog medicinskog materijala ponovno vratiti u Evropu.

Planovi o pooštrenju zakona kojim bi se stranim ulagačima otežalo preuzimanje strateški važnih poduzeća su doneseni još prije izbijanja pandemije, ali su neki slučajevi, poput pokušaja privlačenja jedne njemačke farmaceutske kompanije koja radi na pronalasku cjepiva za koronavirus da pogone preseli u SAD, dale novu dimenziju ovoj ideji.