Jaz između bogatih i siromašnih
0

Njemačka: Više od 50 posto imovine u rukama 10 posto građana

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemačka je na pragu recesije, a socijalna raslojavanja i jaz između bogatih i siromašnih sve je veći - upozoravaju finansijski eksperti.

Eksperti navode da se veliki koncerni već pripremaju na krizu.

Prošlo je vrijeme kada je Njemačka bila "zadnji bastion sreće", okružena zemljama koje su u problemu.

Danas je EU mjesto recesije i gubitka radnih mjesta, a indeks poslovne klime pao je peti put zaredom, upozoravaju njemački mediji.

Automobilski proizvođač "Daimler" već je pripremio zaposlene za posljedice smanjene prodaje, dok "Porche" i "Volkswagen" smanjuju obim proizvodnje.

I druge velike kompanije najavljuju rezove, a velike banke nakon doba investicionog bankarstva traže nove oblike poslovanja i pronalaze modele racionalizacije.

Mnogi ekperti ukazuju na činjenicu da je više od 50 posto imovine u Njemačkoj u rukama 10 posto najbogatijih građana.

S druge strane, manje od jedan posto imovine drži 50 posto najsiromašnijih, pokazalo je najnovije istraživanje koje je naručila njemačka vlada.

Istraživanje je pokazalo da se sve više povećava nejednakost u njemačkom društvu.

Iz rezultata se može pročitati da su Nijemci, od 2007. do 2012. godine, znači u kriznim godinama, povećali svoju imovinu za 1,4 triliona eura.

Najbogatijih deset posto njemačkih domaćinstava drži više od polovine cijelog nacionalnog bogatstva, a u posljednjim godinama su i povećali svoj udio.

Tako su 1998. godine imali "samo" 45 posto, a 2008. godine je to naraslo na 53 posto.

S druge strane, onih 50 posto najsiromašnijih drže samo jedan posto svog nacionalnog bogatstva.

Ogromna nejednakost se vidi i u kretanju plata bogatih i siromašnih u Njemačkoj.

Dok bogatima plate realno rastu, 40 posto zaposlenih po ugovoru na neodređeno sa najmanjim platama stalno dobijaju još manje prihode.

Dok bogati u Njemačkoj imaju sve više, država već godinama smanjuje svoju imovinu.

Tako se Njemačkoj od 1992. do 2012. godine imovina smanjila za oko 800 milijardi eura, dok su domaćinstva svoju imovinu udvostručili, sa 4,6 triliona eura na deset triliona eura.