Ekonomski pokazatelji
9

Njemačka izbjegla recesiju, ali još uvijek ima razloga za zabrinutost

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemačka ekonomija zabilježila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal, čime se izbjegla recesija. No, razloga za zabrinutost ima.

U četvrtom kvartalu prošle godine rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 0,0 posto u odnosu na treće tromjesečje, izvijestio je u četvrtak njemački statistički ured Destatis. Analitičari u anketi Reutersa očekivali su, pak, blagi rast od 0,1 posto.

Premda rast nije zabilježen, Njemačka je izbjegla recesiju koja joj je prijetila nakon što je u trećem tromjesečju BDP pao za 0,2 posto, što je bio prvi pad od 2015. godine.

"Nakon dinamičnog početka u drugom dijelu godine zabilježen je blagi pad. U cijeloj prošloj godini ekonomija je porasla za 1,4 posto", navodi se u izvještaju Destatisa.

U posljednjem tromjesečju 2018. godine utjecaj domaće potražnje bio je pozitivan, navodi Destatis, ali situacija u vanjskoj trgovini nije imala pozitivan doprinos rastu BDP-a.

Carsten Brzeski, glavni ekonomist u ING Germany, kaže da je 2018. godina počela očekivanjima da će privreda porasti po najvišim stopama od 2011. godine, ali je završila razočaranjem.

"Njemačka privreda izbjegla je tehničku recesiju uz najmanji mogući pomak" , kaže Brzeski.

Snažan građevinski sektor i vladine mjere su u decembru spasili njemačku privredu od recesije, prenosi Welt.

Njemačka ekonomija je posljednjih mjeseci pod pritiskom zbog strukturnih promjena u automobilskoj industriji, trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, uvođenja carina i usporavanja rasta globalne ekonomije.