Od 1. jula
0

Niže cijene roaminga u zemljama Evropske unije

Sarajevo-x.com
Od 1. jula ponovo su sniženi troškovi primanja i uspostavljanja poziva u zemljama Evropske unije, odlučili su zvaničnici Evropske komisije.

Zvanični Bruxelles tako je odredio da operateri ne mogu naplaćivati više od 35 eurocenti za izlazne i 11 eurocenti po minuti za dolazne pozive u toku putovanja Evropskom unijom.

Prethodno su cijene iznosile 39 eurocenti za izlazne i 15 eurocenti za dolazne razgovore.

Nove cijene, koje ne uključuju PDV, će vrijediti do kraja juna 2012. godine, dakle nije donesena stalna odluka, prenose agencije.

Primanje glasovne pošte u roamingu je besplatno, ali će se korisnicima naplaćivati 11 centi po poslanoj SMS poruci.

Osim toga, ne trebate se više brinuti da ćete dobiti velike račune zbog korištenja mobilnog interneta u roamingu. Cijene su i tu snižene sa 80 na 50 eurocenti za megabajt, uz mjesečno ograničenje na prenos podataka koje iznosi 50 eura.

Također, korisnici će biti upozoreni kad pređu 80 posto navedenog limita.

Prema izvještaju Evropske komisije, od 2005. cijene poziva u roamingu su snižene za više od 70 posto, a u proteklih šest godina cijene SMS poruka niže su za 60 posto.

Istraživanja pokazuju da 72 posto korisnika svoje mobilne uređaje koristi mnogo manje kad su roamingu jer strahuju od visokih cijena. Samo 19 posto korisnika mobilnog interneta u roamingu smatra da su njegove cijene korektne.

Cilj Evropske komisije je da do 2015. izjednači cijene telefonskih razgovora u roamingu sa unutrašnjim tarifama u okviru EU.

Nova telekomunikacijska regulativa usmjerena je na podsticanje konkurencije između mobilnih operatera koji sada ne nude pogodnosti svojim klijentima koji putuju u okviru zemalja EU.