Plemenite kovine
10

Promo / Nijemci se boje za svoju ušteđevinu pa kupuju zlato

Njemački građani u prošloj su godini kupili zlatne poluge i zlatne investicione kovanice u vrijednosti od gotovo 7 milijardi eura, objavio je britanski dnevnik Daily Express.

Analitičari smatraju kako je jedan od glavnih razloga snažnog interesa njemačkih građana za zlatom u njihovoj bojazni od ekonomske krize u eurozoni. Uz to, geopolitičke tenzije koje su prouzročile veoliki priliv migranata u Njemačku također je doprinio sve većem interesu za žutu plemenitu kovinu kao sredstvo osiguranja od nepredviđenih situacija.

Daily Express navodi kako interes za zlatom među Nijemcima raste od 2008. godine, kao posljedica ekonomske krize koja je započela ozbiljnim problemima u svjetskom bankarskom sistemu. Nijemci sve više gube povjerenje u banke pa stoga znatan dio svoje ušteđevine prebacuju u plemenite kovine.

Koliko se zlata u investicionom obliku (zlatne poluge i zlatnici) proda u Bosni i Hercegovini, nije poznato, budući da ne postoje službeni podaci. Na kupovinu investicionog zlata u našoj se zemlji plaća porez na dodatnu vrijednost, što na području Evropske unije nije slučaj. Zbog toga naši građani nerijetko odlaze u Hrvatsku i druge zemlje EU, kupuju zlatne poluge i zlatnike te ih potom ondje pohranjuju u sefovima. Na taj način potpuno legalno izbjegavaju plaćanje poreza i carina koji u Bosni i Hercegovini nisu usklađeni sa zahtjevima Evropske unije, a istovremeno čuvaju svoju ušteđevinu od obezvređenja.

Najpopularnije zlatne poluge

Zlato u investicionim polugama i kovanicama predstavlja najsigurniji i najdiskretniji oblik štednje. Investitori u zlato najčešće kupuju zlatne poluge mase 20, 50 i 100 grama. Radi se o polugama koje imaju najbolji odnos mase i cijene. Cijena zlatne poluge od 20 grama trenutno je blizu 760 eura, od 50 grama blizu 1.850 eura, a od 100 grama blizu 3650 eura.

Ako želite doznati najsvježije cijene zlatnih poluga i kovanica koje se mijenjaju u skladu s promjenama cijene na svjetskom tržištu, posjetite internetske stranice Plemenit.hr.

Kompanija Tetragram, vlasnik brenda Plemenit, vodeća je regionalna kompanija za trgovanje investicionim plemenitim kovinama. Mnoštvo zadovoljnih kupaca garant su pouzdanosti, povjerenja i diskrecije. Cijene po kojima tvrtka Tetragram trguje zlatnim polugama i zlatnim kovanicama bez konkurencije su na regionalnom tržištu. Svojim klijentima Tetragram nudi isključivo vrhunske proizvode monetarnoga zlata najuglednijih svjetskih kovnica: njemačkog Heraeusa, švicarskog Argor Heraeus te austrijske Münze Österreich. Autentično i sigurno

Tetragram svoju uslugu obavlja po najvišim evropskim standardima, diskretno i sigurno. Svaki kupac zlatne poluge ili zlatne kovanice dobiva jedinstveni Certifikat o autentičnosti "Plemenit" kojim se garantira integritet, čistoća i kvalitet kupljenoga proizvoda.

Kompaniju Tetragram možete posjetiti u centralnom uredu u Zagrebu, na adresi Svetice 19. Ugovorite neobavezan susret pozivom na telefonski broj +385 1 236 58 57 ili putem internetskih stranica www.plemenit.hr.