Ogromna potraživanja
18

Nijemci blokirali račune vodećem crnogorskom ljetovalištu

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zbog duga njemačkoj kompaniji WTE Otpadne vode sud je donio rješenje o prisilnoj naplati osam miliona eura od Općine Budva i zatražio od crnogorske Centralne banke da odmah blokira gradski račun.

Dođe li do naplate, poznato crnogorsko ljetovalište moglo bi se naći u ozbiljnim finansijskim problemima, bez novca za plaće zaposlenima i za ulaganje.

Izvršitelj je prihvatio dokaze kompanije, 15 faktura koje su od početka marta 2017. do juna 2018. dostavljene lokalnoj upravi na ime ugovorenih obaveza za rad i održavanje postrojenja za obradu otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Iz kabineta gradonačelnika Budve Marka Carevića podgoričkim Vijestima je kazano da provjeravaju jesu li ovjeravane fakture koje su mjesečno pristizale od 9. marta 2017. do 11. juna 2018. godine, odnosno je li ih lokalna uprava prihvatila.

Ako o tome postoji trag u lokalnoj administraciji, njemačko-austrijski koncern WTE/EVN moći će naplatiti još osam miliona eura nakon što je uoči Nove godine od države Crne Gore, aktiviranjem garancija, naplatio 29,3 miliona eura.

U tom slučaju Budva bi se mogla naći u ozbiljnim finansijskim problemima, jer bi praktično bila potpuno ispražnjena općinska blagajna, objašnjavaju Vijesti. Ne bi bilo novca za isplatu plaća zaposlenima, a blokiran bi bio i investicijski ciklus koji je započela sadašnja lokalna vlast.

Carević je nedavno u pismu državnom, policijskom i tužiteljskom vrhu naveo da WTE i njeni producenti, domaći i strani, čine konstantne i enormne pritiske da u čitavom poslu bukvalno iznude 100 miliona eura, kao u najgorim scenarijima "mafijaške iznude".