Mjere Bijele kuće
6

Nezaposlenost u SAD-u može doseći 25 posto, ugroženima bi se moglo pomagati i donacijama hrane

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bijela kuća počela je neformalne razgovore s republikancima i demokratima u Kongresu o sadržaju novih zakonskih mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, saopćeno je u nedjelju, a analitičari u narednim mjesecima predviđaju dalje gubitke radnih mjesta u SAD-u.

Bliski saradnjici predsjednika Donalda Trumpa, uključujući ministra finansija Stevena Mnuchina i ekonomskog savjetnika Larryja Kudlowa, kazali su da vode pregovore sa zastupnicima o tome kako pomoći državama čije su finansije opustošene zbog pandemije, piše Reuters.

Drugi ekonomski savjetnik Bijele kuće Kevin Hassett rekao je da bi buduće zakonsko rješenje moglo uključivati ​​pomoć u hrani kako bi se pomoglo Amerikancima koji se bore s gladi usljed epidemije otkaza i upropaštenih finansija.

Dok demokrati, koji kontrolišu Zastupnički dom, planiraju objaviti novi prijedlog zakona već ove sedmice, Bijela kuća je najavila da ne žuri usvojiti još jedan prijedlog zakona o poreskim olakšicama.

"Pričekajmo nekoliko sljedećih sedmica", rekao je Mnuchin za program Fox News Sunday.

Od početka marta Kongres je donio prijedloge zakona koji su izdvojili tri biliona dolara za borbu protiv pandemije, uključujući novac poreznih obveznika za pojedince i kompanije za prikrivanje ekonomskih posljedica što uključuje stopu nezaposlenosti od 14,7 posto u aprilu, nakon što su u SAD-u počeli otkazi neviđeni od velike depresije.

"Mi samo želimo biti sigurni da prije nego što se ponovo zadužimo i potrošimo još nekoliko biliona poreznih obveznika, to pažljivo uradimo. Bili smo vrlo jasni da nećemo raditi stvari samo da izbacimo države kojima se loše upravlja", rekao je Mnuchin.

Hassett je na CBS-u kazao kako bi se stopa nezaposlenosti u SAD-u mogla povećati u maju na više od 20 posto ili u junu prije nego što se ekonomija prebaci na ono što su dužnosnici administracije najavili kao snažan oporavak krajem 2020. godine.

Stopa nezaposlenosti koju je objavilo Ministarstvo rada, u aprilu je obuhvatala samo neke Amerikance koji su ostali bez posla, kažu ekonomisti.

Na pitanje može li se sada zemlja suočiti sa "stvarnom" stopom nezaposlenosti od blizu 25 posto, Mnuchin je odgovorio: "Mogli bismo". Takva stopa uključuje i ljude koji su izgubili posao i ne traže ga aktivno, kao i one koji se smatraju nezaposlenima.