{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York Times: Za Kinu je Pelješki most put u Evropu

Klix.ba
12.10.2018. u 21:57
87
162
New York Times: Za Kinu je Pelješki most put u Evropu
87
New York Times: Za Kinu je Pelješki most put u Evropu
Pelješki most
New York Times je objavio tekst o Pelješkom mostu, tačnije o izvođačima radova koji su izabrani tenderom, navodeći da je most preko Jadrana, za Kinu most u Evropu.
"Decenijama je gradilište u Komarnoj bilo prazno. Godine rata, stalna prepucavanja i korupcija lokalnih političara zaustavili su gradnju mosta koji povezuje dva dijela hrvatskog teritorija. No, dolaskom kineske kompanije čiji je osnivač kineska vlada čini se da će sa radovi na izgradnji mosta znatno ubrzati. Za većinu hrvatskog stanovništva izgradnja mosta je dovoljan razlog za slavlje i nije im bitno ko će taj most graditi", stoji u tekstu.

Ipak, neki ljudi iz Evropske unije, navodi NY Times, nisu oduševljeni činjenicom da se kineska firma probila na tržište EU. Oni vjeruju da ulazak kineske firme može naškoditi konkurenciji, dovesti do smanjenja plata i kršenja zakona rada. Da je razlog za zabrinutost opravdana pokazuje činjenica da je ova firma dobila tender tako što je dala ponudu koja je za 100 miliona manja od sljedećeg konkurenta. Ovo je razlog, piše NY Times, da Evropska komisija ispita da li je tender proveden u skladu sa evropskim regulativama.

"Iz Evropske unije su poručili da je šteta što lokalni radnici vjerovatno neće dobiti priliku da učestuju u ovom projektu, jer je poznato da kineske firme uglavnom dovode radnike iz svoje zemlje. Interesantno je da ni hrvatske vlasti, a ni kineska kompanija koja je dobila posao nisu željeli dati podatke o tome koliko će radnici biti plaćeni i da li će ostvariti uvjete rada u skladu sa evropskim zakonima o radu", navodi se u članku.

Dalje stoji da je u junu 2017. godine Evropska unija odlučila donirati 85 posto sredstava za izgradnju mosta, ali samo šest mjeseci poslije počeli su problemi. Naime, nakon što je kineska kompanija dobila tender, austrijska firma Strabag se žalila na regularnost izbora izvođača radova. Njihov argument je bio da su Kinezi dali konačnu ponudu koja je, kada se oduzmu plate radnicima, čak niža od vrijednosti projekta. Hrvatski sud odbio je njihovu žalbu.

"Na kraju se dogodilo ono čega su se čelnici Evropske unije bojali. Kineska kompanija dovela je svoje radnike što je izazvalo veliku prebukiranost smještajnih kapaciteta u okolnim mjestima, a jedan dio radnika smješten je na kruzer koji je pretvoren u spavaonicu na vodi. Sve to ne brine hrvatske vlasti koje kažu da se most ne gradi od kredita ili drugih oblika zaduženja te da oni, bez obzira na ovaj projekt, žele produbiti svoje veze sa Kinom. Jedan od primjera njihove saradnje je zajednički rad hrvatske i kineske policije u Dubrovniku zbog velikog broja turista iz Kine. Osim toga, hrvatske vlasti naredne godine planiraju biti domaćin Ekonomskog foruma 16+1 na kojem će učestvovati 11 zemalja EU, pet zemalja sa Balkana i Kina", piše NY Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: