|

Nervoza u Bruxellesu zbog naftnog spora Rusije i Ukrajine

Nervoza u Bruxellesu zbog naftnog spora Rusije i Ukrajine
0
F
FENA
29.12.2009. u 10:11
0
komentara
0

dijeljenja
Nervoza u Bruxellesu zbog naftnog spora Rusije i Ukrajine Foto: AFP/HO/File
Evropska komisija poziva Rusiju i Ukrajinu da osiguraju isporuke nafte predviđene za Evropsku uniju bez prekida i ometanja.
Prema procjenama same Moskve, prekidom naftovoda bile bi pogođene tri članice Evropske unije: Slovačka, Češka i Mađarska.

Doduše, čak i da dođe do prekida, to se ne bi odmah osjetilo u Evropi, prenosi Radio Deutsche Welle.

Kako navodi Evropska komisija, Unija raspolaže s naftnim rezervama za 122 dana normalne potrošnje, što je za jednu četvrtinu više od minimalne rezerve od 90 dana.

Utoliko Komisija objavljuje kako "trenutno nema nikakve opasnosti za opskrbu domaćinstava i poduzeća", ali ipak pomno prati spor i proslijedila je ruske prijetnje članicama Unije.

Rusija i Ukrajina vode pregovore o novim uvjetima za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu.

Prema ukrajinskoj državnoj firmi Ukrtransnaftu, sporno je pitanje minimalne količine nafte koju će Rusija slati kroz taj ogranak i naravno, pitanje cijene tranzita.

Glasnogovornica ruskog ministarstva energije izjavila je kako bi u idućih nekoliko dana trebao biti potpisan ugovor kojim se rješavaju navedeni problemi isporuke nafte.

Usprkos optimizmu Moskve da će se problem brzo riješiti, Evropska komisija je sazvala vanredni sastanak stručnjaka za energiju iz svih članica EU-a kako bi razmotrili stanje.

Taj sastanak u Bruxellesu Komisija smatra "preventivnom mjerom".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.