Govornik konferencije
8

Nenad Marčec na Sarajevo Unlimited: Kulturna i kreativna industrija je sada hit industrija

Sarajevo Unlimited
Sarajevo Unlimited
Unutar regionalnog poslovnog foruma Unlimited 8 održanog u Sarajevu 8. novembra održana je zapažena dijaloška sesija "Preko trnja autorskih prava do muzičkih zvijezda: Iskustva EU, Hrvatske i izazovi u BiH u ostvarivanju autorskih prava u digitalnom dobu".

Govornik na sesiji je bio glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

"Kulturna i kreativna industrija je sada hit industrija. Zapošljava mlade, obrazovane ljude, veoma je otporna na krize, a također nisu potrebne velike investicije. Investicija J. K. Rowling je bila samo lap-top na kojem je napisala knjige o Harry Potteru koje su zaradile milijarde", rekao je Nenad Marčec.

Nenad Marčec
Nenad Marčec

Obrt kulturnih kreativnih industrija je sada veći od telekomunikacijske i saobraćajne industrije, a istraživanja u EU su pokazala da ova industrija doprinosi GDP- u visini od čak 4,4%.

"Ali, nema jake kulturne i kreativne industrije bez visoke zaštite autorskih prava", potvrdio je Marčec.

Mirza Hajrić
Mirza Hajrić

Moderator Mirza Hajrić, stručnjak za autorska i srodna prava kazao je:

"U Bosni i Hercegovini smo na početku procesa donošenja novih zakona autorskog i srodnih prava. Nacrti zakona imaju značajne manjkavosti u odnosu na evropske direktive i standarde i potrebno ih je doraditi kako bi bili na nivou EU standarda."

Ovim putem pozivaju sve zainteresovane da se pridruže 16. i 17. novembra u Zagrebu na MAKK konferenciji u organizaciji HDS ZAMP-a "AI: Alat ili autor", gdje će raspravljati o definiranju umjetne inteligencije i njene primjene u praksi.