{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nema povratka na njemačku marku"

S
19.1.2011. u 11:10
0
1
"Nema povratka na njemačku marku"
0
"Nema povratka na njemačku marku"
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas mogućnost povratka njemačke marke u vrijeme dužničke krize u Evropi, tokom koje su se pojavili pozivi za ukidanje eura.
"Neće biti povratka njemačke marke", rekla je Merkelova za magazin "Stern".

Ona je naglasila da je Njemačka posvećena zajedničkoj evropskoj valuti i da će "učiniti sve što je neophodno da bi se garantovao stabilan euro".

Merkelova je odbacila sugestije o podjeli unutar eurozone na fiskalno stabilne zemlje sa sjevera kontinenta i one koje su opterećene dugovima. U najtežoj situaciji je Portugal, nakon što su pomoć već primile Grčka i Irska.

Njemačka je, kao najbogatija evropska zemlja, najveći donator za krizni fond vrijedan nekoliko milijardi eura, koji je namijenjen zemljama koje se nađu u finanijskim problemima.

Merkelova je pozvala na "intenzivniju saradnju" među 17 država koje koriste euro, ali je insistirala da saradnja ne treba da bude ograničena samo na članice eurozone.

"Ono o čemu postignemo dogovor treba da bude otvoreno za svakog ko želi da se pridruži", dodala je njemačka kancelarka.

Istraživanje osiguravajuće kuće "Alianz" pokazalo je da je inflacija u Njemačkoj znatno manja od kada je euro zamijenio marku. Prosječna godišnja inflacija u Njemačkoj je 1,5 posto, a u vrijeme marke bila je 2,6 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: