{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema potvrde o umiješanosti u nezakonite poslove u BiH

S
16.8.2010. u 22:14
0
0
Nema potvrde o umiješanosti u nezakonite poslove u BiH
0
Nema potvrde o umiješanosti u nezakonite poslove u BiH
Tužilaštvo BiH pažljivo prati dešavanja u vezi sa Hypo Alpe Adria bankom u Austriji zbog indicija iz te zemlje da je ova banka umiješana u nezakonite poslove u BiH, rekao je portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić.
On je naveo da, za sada, nijedan zvanični austrijski organ nije kontaktirao Tužilaštvo BiH, ali da je ono spremno da u svakom trenutku pruži bilo kakvu pomoć austrijskim kolegama.

"Nezavisne novine" pišu u sutrašnjem broju, pozivajući se na austrijske izvore, da u dokaznom materijalu prikupljenom protiv bivšeg šefa Uprave ove banke Volfganga Kulterera, za sada nema direktnih navoda o BiH, već se oni djelimično odnose na "veze sa nekim bivšim uticajnim austrijskim političarima".

Kulterer je bio direktor banke u vrijeme snažnog rasta u balkanskim zemljama, a austrijski mediji pišu da se dio poslova odnosi na izdavanje sumnjivih kredita u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, zbog čega se spekuliše da bi na tapetu mogli da budu i neki bivši i sadašnji političari iz tih zemalja.

Kultereru, koji je uhapšen u petak, određen je istražni pritvor od 30 dana "zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti uticaja na svjedoke i opasnosti od manipulisanja dokazima".

Austrijski mediji pišu da je već ispitan, ali da nije pokazao veću želju za saradnjom sa istražiocima. On, za sada, odbija povezanost sa pranjem novca, nezakonitim i sumnjivim kreditima i davanjem lažnog iskaza sudu, što mu se stavlja na teret, za šta mu prijeti zatvorska kazna od deset godina.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: