Zenica
49

Nekad simbol izvrsnosti, danas zaleđen u vremenu: Hotel Internacional traži novog vlasnika

Hotel Internacional Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Hotel Internacional Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
U najljepšem dijelu Zenice, s jedne strane okrenut ka stadionu Bilino Polje, a s druge prema Kamberovića polju, Hotel Internacional važio je za jedan od najpoznatijih zeničkih hotela. Nažalost, vrijeme za njega je stalo, te i danas još uvijek čeka kada će mu novi vlasnik ponovo udahnuti život.

Hotel Internacional, svojevrsno arhitektonsko čudo, projektovao je arhitekta Slobodan Jovandić. Napravljen je za potrebe Željezare i Rudnika mrkog uglja Zenica, a od samog otvorenja spadao je pod B kategoriju hotela što ga je svrstavalo u najbolji hotel centralne Bosne.

U rad je pušten krajem 1977. godine, sa najmodernijom opremom - imao je klime, saune, konferencijske sale na svakom spratu, te brojne druge sadržaje kojima se mogao pohvaliti. Kao kruna cijele priče je i restoran na vrhu hotela, koji mnogi Zeničani i danas smatraju najljepšim.

Hotel Internacional
Hotel Internacional

Nažalost, priča Hotela Internacional ugasila se prije nekoliko godina kada je Željezara Zenica, u čijem je vlasništvu hotel, otišla u stečaj. Sada, još su jednom objavili oglas o prodaji objekta, u nadi da će on napokon naći novoga vlasnika.

Novi pokušaj prodaje poslovnog objekta Hotel Internacional sa dvorištem, biti će obavljen već početkom narednog mjeseca, odnosno 2. februara. Održati će se putem usmenog javnog nadmetanja (licitacije), a početna cijena mu je 9.180.000 KM.

U objavi prodaje imovine stečajnog dužnika Željezare Zenica, a koju možete pronaći na sljedećem linku, navodi se da će se pismene prijave primati do 31. januara do 14 sati.

Također, ističu i kako će licitacija biti održana ukoliko se za predmet prodaje prijavi više kupaca.

Inače, želja Zeničana je da ovome, na neki način simbolu Zenice, neko ponovo udahne život. Što vrijeme odmiče, tako i hotel sve više propada, a mišljenje mnogih je da on može biti itekako uspješan.

Za imovinu hotela, do danas su bili zainteresovani mnogi, no na kraju se opet svelo na to da on još uvijek čeka novog vlasnika.