{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neizvjesna izgradnja fabrike sira u Blatnici kod Teslića

S
19.5.2011. u 13:04
0
0
Neizvjesna izgradnja fabrike sira u Blatnici kod Teslića
0
Neizvjesna izgradnja fabrike sira u Blatnici kod Teslića
Realizacija projekta izgradnje fabrike za proizvodnju sira u Blatnici kod Teslića, koji je trebalo da bude ostvaren sa partnerima iz pokrajine Di Beluno u Italiji, neizvjesna je i poslije dvije godine čekanja.
Načelnik opštine Teslić Savo Kasapović u izvještaju o svojim aktivnostima u protekloj godini naveo je u aktivnostima u vezi sa realizacijom ovog projekta došlo do zastoja nakon promjene vlasti u toj italijanskoj pokrajini, ali i zbog ekonomske krize i da su dalje aktivnosti neizvjesne.

Ova investicija procijenjena je na 1,3 miliona eura, a italijanski partneri trebalo bi da učestvuju sa 70 posto.

Šef opštinskog Odsjeka za razvoj Stipo Ćosić rekao je Srni da je Administrativna služba već dva puta pisala proviniciji Di Beluno da bi se infrmisali da li će uslijediti realizacija ovog projekta, naglasivši da sada pišu i treće pismo.

"Smatram da bi bilo mnogo bolje kada bi se toj italijanskoj provinciji direktno obratilo Ministarstvo za regionalne odnose i ekonomsku saradnju Republike Srpske, koje je podržalo ovaj projekat i bilo uključeno u njegovu realizaciju", rekao je Srni šef opštinskog Odsjeka za razvoj Stipo Ćosić.

Ćosić je istakao kako je bilo planirano da se u budućoj blatničkoj fabrici sira proizvode 172 tone sira po italijanskoj tehnologiji dopunjenoj tradicionalnom metodom pravljenja sira u blatničkom kraju, kao i 7,5 tona maslaca i 50 tona rikote. On kaže da bi ova fabrika u Blatnici potencirala osnivanje do 40 stočarskih mini farmi i iskorištavanje svih planinskih pašnjaka u ovom planinskom kraju.

Fabrika za proizvodnju sira bila bi smještena u nekadašnjem objektu Organizacije kooperanata (OKA) "Planina" Blatnica za pakovanje sira i zapošljavala bi sedam radnika.

Načelnik Kasapović je u izvještaju o prošlogodišnjem radu, koji je usvojio lokalni parlament, naveo da je za podsticaje poljoprivredne proizvodnje na području opštine iz budžeta izdvojeno 300.069 maraka, od čega se 196.825 KM odnosi na direktne novčane podsticaje.

Prema njegovim riječima, nastavljena je primjena projekta ogledne proizvodnje zdrave hrane i u okviru ranije započete saradnje sa Norveškom nevladinom organizacijom "Sandens" nabavljeno je 10 laktofriza, jedan linijski sistem za mužu i oprema za spremanje silaže, a finansirana je i ogledna proizvodnja trave, malina i kukuruza.

Opština Teslić prošle godine je za podsticaj razvoja starih i rijetkih zanata izdvojila 33.500 KM, od planiranih 50.000 KM. Podsticaje je ostvarilo 10 zanatskih radnji, a pojedinačno dodijeljeni iznosi kreću se od 2.500 do 4.000 maraka. Sva sredstva nisu podijeljena jer nije bilo zainteresovanih koji se bave deficitarnim zanatskim zanimanjima i starim zanatima.

Desicitarna zanatska zanimanja u Tesliću su metalno-mašinske usluge, autolimari, usluge održavanja stanova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: