Zenica
0

Neće biti poskupljenja grijanja

FENA
Danas je u velikoj sali Općine Zenica održana druga sjednica Vijeća općine Zenica, prva radna u novom sazivu. Vijećnici su usvojili Nacrt programa rada Vijeća općine Zenica za iduću godinu, nakon čega je vođena rasprava o stanju sigurnosti na području općine Zenica.

Admir Gazić, načelnik Policijske uprave Zenica vijećnike je informirao o stanju sigurnosti u Zenici, koji je rekao da su izvršioci tri ubistva koja su se desila tokom bajramskih praznika, već procesuirana. Formiran je štab za praćenje situacije i pojačane ativnosti na stvaranju uvjeta za veću sigurnost građana.

Gazdić je potvrdio je da su pri kraju pripreme projekta kojim će devet najfrekventnijih mjesta u Zenici biti 24 sata pod videonadzorom.

Na današnjoj sjednici Vijeće općine formiralo je stalne komisije Vijeća i razmatralo prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Općine Zenica za period januar - mart 2009. godine. Iz objektivnih razloga Općina Zenica neće donijeti budžet prije početka fiskalne godine, kazao je Dževad Selimović, pomoćnik načelnika za budžet i finansije.

Raspravljano je i o problematici grijanja grada u sezoni 2008./2009. Vijećnici su insistirali da se građanima na vrijeme daju istinite informacije kada je grijanje u pitanju, a nakon duže rasprave u kojoj je učestvovao i načelnik Općine Husejin Smajlović, Vijeće je donijelo zaključak da se cijena grijanja neće mijenjati.

Informaciju o stanju zagađenosti zraka u Zenici za protekla tri mjeseca, vijećnici će razmatrati na posebnoj sjednici, nakon što dobiju izvještaj federalne inspekcije o radu postrojenja u ArcelorMittal Zenica, te informaciju o dobivenim okolišnim dozvolama za postrojenja u toj kompaniji.

Prihvaćen je i Plan dekoracije grada za doček 2009. godine, uz troškovnik za njegovu realizaciju od 80.000 KM.

Vijeće općine Zenica donijelo je Odluku o osnivanju mjesne zajednice Varda za područje naseljenog mjesta Varda. Ovo područje ranije je bilo u sastavu Mjesne zajednice Briznik.